Türkiye macerası henüz 19 yaşında Boluspor’da başlayan Senegalli futbolcu Mamadou Diarra ile Giresunsporumuzun yolu 4 Eylül 2020 tarihli imzalanan 1+1 yıllık sözleşme ile kesişiyor.

Uzatma opsiyonu ile birlikte 31 Mayıs 2022 tarihine kadar geçerli olacak sözleşmeye göre;

  • 2020-2021 sezonu için oyuncu, senelik 200.000 Euro maaş alacak, bu tutarın taksitlendirilmiş ödeme vadeleri ve tutarları şu şekilde olacaktır;Adsız tasarım (7)
  • 2021-2022 sezonu için oyuncu senelik 350.000 Euro maaş alacak, bu tutarın taksitlendirilmiş ödeme vadeleri ve tutarları şu şekilde olacaktır;  Adsız tasarım (8)

Buna ek olarak;

  • Giresunspor’un 2020-2021 futbol sezonu sonunda Süper Lig’e yükselmesi halinde, sezonun son maçını takip eden 30 gün içerisinde ödenmek üzere 100.000 Euro ikramiye verilecektir.
  • Oyuncunun resmi maç kadrosunda yer alması koşuluyla, resmi lig maçlarında elde edilecek galibiyetler için maç başına 1.000 Euro ikramiye verilecektir. Bu ikramiyeler ilgili sezonun tamamlanmasının ardından toplu olarak ödenecektir.
  • Giresunspor Kulübü, oyuncunun sözleşmesinde yer alan ücretlerden doğan gelir vergisini oyuncu adına ilgili vergi dairesine ödeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.
  • Giresunspor’un 2020-2021 sezonu sonunda Süper Lig’e yükselmesi durumunda oyuncunun sözleşmesi +1 yıl daha (31 Mayıs 2022 tarihine kadar) uzatılacaktır.

               

Elde ettiğimiz bu detaylar sayesinde Diarra ile kulübün imzaladığı sözleşmenin bütünü olmasa da en önemli maddi yükümlülükleriyle ilgili bilgiye sahip olmuş olduk.

Şimdi bu sözleşmeden doğan maddi yükümlülüklerin ne olduğuna bir göz atalım;

Giresunsporumuz 2020-2021 futbol sezonu sonunda Süper Lig’e terfi etti. Bu başarı sonucunda Mamadou Diarra sözleşmesinde yer alan koşula istinaden 100.000 Euro ikramiyeye hak kazandı.

Belirtilen sezonun son maçı 9 Mayıs 2021 tarihinde Tuzlaspor’a karşı oynandığı için sözleşmesinde belirtilen 30 günlük süreye istinaden kulübün oyuncuya 8 Haziran 2021 tarihinde bu ödemeyi yapması gerekiyor.

Yine 2020-2021 sezonunda Diarra’nın resmi lig maçı kadrosunda yer aldığı 19 maçın galibiyetle sonuçlanması nedeniyle, oyuncu sözleşmesinde belirtilen toplamda 19.000 Euro’luk ikramiye de hak kazandı.

Ayrıca, sözleşmesindeki ilgili maddeye göre 2020-2021 sezonu sonunda kulübün Süper Lig’e yükselmesi nedeniyle belirtilen +1 yıllık opsiyon yürürlüğe girmiş, 2021-2022 yılı için oyuncunun senelik maaşı 350.000 Euro’ya yükselmiştir. Bunun detayını yukarıdaki sözleşme koşullarında belirtmiştik.

Tabiki bu bilgiler o dönem bizim ilgimizin dışında, oyuncu ile kulüp arasında imzalanmış bir sözleşmenin detayları olarak kenarda durmaktaydı.

Öte yandan Giresunsporumuz yeni sezona hazırlanıyor, birçok yeni oyuncu transferi ile Süper Lig’de kalıcı olmanın planlarını yapıyordu.

Ve nihayet Giresunspor için Süper Lig sezonu 16 Ağustos 2021 tarihinde oynanan Galatasaray maçı ile başladı.

İnişli çıkışlı da olsa sezon başı hedeflerine yakın bir seviyede son haftalara giren Giresunspor’da, büyük umutlarla transfer edilen bir çok isim teker teker yollarını ayırmaya başlamıştı. Sankhare, Doukara, Douglas, Champness, Pelupessy, Balde derken bir ayrılık haberi de Diarra’dan gelmişti.

Giresunspor’da kaptanlığa kadar yükselen Senegalli futbolcu, ödenmemiş alacaklarını ileri sürerek sözleşmesini feshedip şehri terk edince bir çok taraftar hem oyuncuya hem de yönetime tepki göstermişti. Taraftarların bir kısmı Diarra elde tutulabilseydi kulübe gelir sağlayacak şekilde bonservisinin bir başka kulübe satılabileceğini savunurken, bir kısmı da Diarra’nın alt liglerden Süper Lig’e kadar Giresunspor sayesinde gelişim gösterdiğini, kulübün ona kaptanlık verdiğini, takımı ve şehri terk etmesinin nankörce bir davranış olduğunu dile getiriyordu.

Elbette taraftarlar oyuncu ve kulüp arasında yaşananlardan haberdar olmadan haklı olarak duygusal tepkilerini ortaya koyuyorlardı.

Peki işin aslı nasıldı?

Hem önceki sezondan hem de Süper Lig’de devam eden 2021-2022 sezonundan birikmiş alacakları ödenmeyen Diarra mutsuzdu. Bu alacaklar öyle hafife alınacak rakamlar ve bir kaç aylık gecikmeler değildi.

Diarra’nın kulüp içi iletişim yollarıyla alacaklarının ödenmesi konusunda kaç defa girişimde bulunduğunu veya başkanla görüşüp görüşmediğini bilmiyoruz. Ancak oyuncu bu anlamdaki ilk resmi girişimini 7 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştiriyor.

Diarra, 7 Ekim 2021 tarihinde Giresunspor Kulübüne temerrüt mektubu göndererek, ödenmemiş ve vadesi geçmiş alacakları olan 267.000 Euro ile kulüp tarafından devlete ödeneceği taahhüt edilen 308.608,79 TL’lik gelir vergisi için 10 günlük süre tanıyarak ihtarda bulunuyor.

Ancak kulüp herhangi bir ödeme yapmıyor.

Diarra’nın o tarihte ödenmediğini ileri sürdüğü alacaklarının dökümü şu şekilde;

Adsız tasarım (10)-1

Yukarıdaki ödenmiş-ödenmemiş oyuncu alacağı tablosuna baktığımızda, kulüp 200.000 Euro’luk maaşın taksitlerini belli bir yere kadar düzenli ödemiş fakat sözleşmeye ek maddelerle dahil olan 119.000 Euro’luk ikramiye ödemesi ile +1 senelik uzatma opsiyonu ve buna bağlı olarak senelik maaşın 200.000 Euro’dan 350.000 Euro’ya yükselmesiyle ödemelerin dengesi bozulmuş gibi görünüyor. Elbette diğer yeni transferlerin de finansal yükünü düşünürsek bu durum şaşırtıcı olmamalı.

İlk yazımızda kulüplerin gelir ve gider dengelerinin ne kadar önemli olduğundan bahsederken şunları ifade etmiştik;

“Giresunspor’un TFF 1. Lig’de mücadele ederken; senelik 200.000 Euro maaş ile kadrosuna kattığı bir futbolcusunun sözleşmesinde yer alan; “Kulüp 2020-2021 sezonu sonunda Süper Lig’e terfi ederse futbolcu 100.000 Euro bonus alır” ve ayrıca “Futbolcu, resmi lig maçı kadrosunda yer aldığı maçlarda elde edilen her galibiyet için 1.000 Euro bonus alır” ek maddeleri nedeniyle kulüp futbolcunun senelik 200.000 Euro’luk maaşına ilave olarak yaklaşık 119.000 Euro daha ödeme yapma yükümlülüğüne girmiştir.

Evet, tabiki 44 yıl sonra Süper Lig’e yükselmenin maddi bir karşılığı olamaz gibi duygusal düşüncelerimiz olabilir. Ancak burada esas olan bu 119.000 Euro’luk ek ödemenin karşılığının kulübün bütçesinde yer alıp almadığıdır.

Tüm bunları ön görüp, bütçenizi futbolcu kontratlarındaki en üst ödemeleri ciddiyetle dikkate alıp gelirinizle denkleştirdiyseniz, kesinlikle doğru yoldasınız demektir ve hiçbir şey sizi yolunuzdan alıkoyamaz. Ancak, buralarda risk aldıysanız başınız gerçekten beladadır ve henüz daha yolun başında kulübü uçurumun kenarına doğru götürmeye başlamışsınız demektir.”

Elbette ödemelerin yapılamamasının arkasındaki asıl sebepler ve karar vericilerin aklından geçenleri bilemeyiz. Ancak ortaya çıkan tabloya göre oyuncuya ödenecek bu rakamların karşılığının kulüp gelirlerinde yer almadığı, dolayısı ile doğru bir bütçe planlaması yapılmadığı şeklinde değerlendirebiliriz. Oyunculara ödenmesi gereken ücretler ödenemiyorsa gelir-gider dengesinde şüphesiz sorun vardır.

Peki daha sonrasında neler oluyor?

Oyuncu bir taraftan alacaklarının ödenmesini beklerken diğer taraftan antrenmanlara ve maçlara çıkmaya devam ediyor. Bu esnada kulüp 9 Kasım 2021 tarihinde 40.000 Euro’luk kısmi bir ödeme gerçekleştiriyor. Fakat geçen bu süre zarfında Diarra’nın Ekim 2021 ve Kasım 2021 taksitlerinin vadeleri de doluyor.

Yani basit bir hesaplamayla, 267.000 Euro’luk borç, 40.000 Euro’luk kısmi ödeme ile 227.000 Euro’ya düşsede, 2 adet 30.000 Euro’luk taksitin vadesinin dolması ile yeniden 287.000 Euro’ya yükseliyor.

Bu arada 308.608,79 TL’lik vergi borcunun ödemesi ile ilgili bir gelişme olmuyor.

Diarra, bir süre daha beklemede kalıp 1 Aralık 2021 tarihinde yetkilendirdiği avukatı sayın Koray Akalp aracılığı ile Giresunspor Kulübü aleyhine FIFA nezdinden DRC yani Uyuşmazlık Çözüm Dairesi’nde bir dava başlatıyor.

Diarra’nın temsilcisi Av. Akalp tarafından FIFA DRC’ye sunulan dava dilekçesinde;

  • Oyuncu ile imzalanan sözleşme gereğince, (kulübün Süper Lig’e terfi etmesi sebebiyle) sözleşmenin süresi 31 Mayıs 2022 tarihine kadar uzamıştır.
  • Oyuncu tarafından 7 Ekim 2021 tarihinde gönderilen temerrüt bildirimi kulüp tarafından yerine getirilmemiştir.
  • Oyuncunun 1 Aralık tarihi itibari ile sözleşme koşulları gereği ödenmemiş alacaklarının toplamı 287.000 Euro’dur. Bunun detayları şu şekildedir;

Adsız tasarım (11)-2

  • Ayrıca Diarra, ilgili maddelere atıfta bulunarak Giresunspor Kulübü aleyhinde spor/disiplin yaptırımları uygulanmasını ve mevcut tahkim prosedürü için masrafların kulüp tarafından karşılanmasını talep etmiştir.

FIFA DRC tarafından bu iddialara cevap vermesi için Giresunspor Kulübüne çağrıda bulunuluyor.

Dava ile ilgili olarak Giresunspor Kulübü tarafından avukat sayın Atahan Sevimli yetkilendiriliyor.

Giresunspor Kulübü adına Av. Sevimli tarafından DRC’ye verilen cevaplara göre;

  • Kulüp, oyuncunun iddiasında belirttiği ödenmemiş rakamlara itiraz etmiyor, sadece oyuncuya 9 Aralık 2021 tarihinde 40.000 EUR daha ödeme yapıldığını belirtiyor,
  • Kulüp, oyuncu ile anlaşmazlığın çözümü için kendi aralarındaki müzakerelerin devam ettiğini, DRC’nin alacağı bir kararın bu çözüm sürecini bozabileceğini belirtiyor,
  • Kulüp, DRC’den oyuncunun iddialarını reddetmesini, taraflar için anlaşma süresi olarak en az 20 günlük bir tarih belirlenmesini talep ediyor. Ayrıca kulüp, sorunun dostane olarak çözülmemesi halinde yeni delil sunma hakkını da saklı tuttuğunu belirtiyor.

Kulübün vermiş olduğu bu cevabı 22 Şubat 2022 tarihinde Diarra ve avukatına gönderen DRC, davacı taraftan son görüşlerini talep ediyor. Oyuncunun temsilcisi Av. Akalp’in verdiği yanıtta;

  • Kulübün bildirdiği, 9 Aralık 2021 tarihli 40.000 EUR’luk kısmi ödemenin yapıldığı teyit edilirken, bu tutarın en erken alacaktan mahsup edilmesi gerektiği,
  • Kulübün uzlaşma için talep ettiği en az 20 günlük süre talebinin reddedilmesini, aksine kulübün belirttiği şekilde sorunun çözümü için dostane bir müzakere girişiminin söz konusu olmadığı,
  • Geçen süre zarfında Aralık 2021 ve Ocak 2022 taksitleri olmak üzere 60.000 Euro’luk daha alacağın vadelerinin dolduğunu bildiriyor.

Bu noktada, davacı tarafın beyanına göre; kulüp tarafından 9 Aralık'ta yapılan 40.000 Euro’luk ödeme ve vadesi dolan iki taksitin sonunda oyuncunun ödenmemiş alacaklarının durumu toplam 307.000 Euro olarak güncelleniyor.

DRC, oyuncu tarafından gelen cevap karşılığında Giresunspor Kulübü’ne de son bir cevap hakkı tanıyor. Av. Sevimli’nin vermiş olduğu cevapta;

  • Oyuncunun belirttiği 307.000 Euro’luk güncel alacak talebinin reddedilmesi,
  • DRC’ye sunulan taleplerin tarihi itibariyle Aralık 2021 ve Ocak 2022 maaşlarının ödemesini kapsamaması gerektiği, oyuncunun bu maaşlarla ilgili de bir talebi varsa ayrıca bir talepte bulunması gerektiği belirtiliyor.

Değerli okurlar, belki de tekrar tekrar aynı rakam ve ifadelerle kafanızı şişirmiş olabiliriz. Ancak konunun hiçbir şüpheye ve soru işaretine mahal vermeyecek şekilde izah edilebilmesi için bunu anlayışla karşılamanızı bekliyoruz.

Ve nihayet DRC adına davayı yürüten Hollandalı komisyon başkanı Frans de Weger ile İtalyan Üye Michele Colucci ve Meksikalı Üye Iñigo Riestra tarafından tüm değerlendirme ve incelemeler tamamlanıyor.

DRC’nin 9 Haziran 2022 tarihli gerekçeli kararı;

  • Davacı Mamadou Diarra'nın iddiası kabul edilmiştir.
  • Davalı Giresunspor Kulübü, davacıya aşağıdaki tutarı ödemek zorundadır;
    • Ödenmemiş olarak kabul edilen toplam 307.000 EUR,
    • 308.608,79 TL gelir vergisinin ödenmesi,
  • Ayrıca, FIFA tarafından Giresunspor Kulübüne 50.000 Dolar para cezası ile kınama cezası verilmiştir.
  • Alınan kararın kulübe bildirilmesinden itibaren 45 gün içerisinde söz konusu tutarın yıllık %5 faizi ile birlikte oyuncuya ödenmemesi halinde 3 tescil dönemine varan ulusal ve uluslararası transferleri kapsayan oyuncu tescil yasağı uygulanacaktır.
  • FIFA tüzüklerinin 1. maddesi uyarınca, kulüp bu kararın tebliğinden itibaren 21 gün içerisinde CAS’a temyize gidebilir.

Ve maalesef Giresunsporumuz ile Mamadou Diarra arasında FIFA’da yürütülen bu dava, kulübümüzün aleyhine sonuçlanmıştır. Kulübün maruz kaldığı yaptırımları ise yukarıda sizlerle paylaştık.

Sadece ve sadece resmi belgelere dayanan bilgilerle derlediğimiz yazımızı kendi görüşlerimiz ve ilave bilgilerle tamamlayalım.

Yazımızın içerisinde de değindiğimiz üzere, Diarra’nın sözleşmesini feshedip ayrılması üzerine bir çok taraftar duygusal tepkilerle oyuncuyu suçlamış, nankörlükle itham etmişti. Hiç şüphesiz Giresunsporumuzun uğrayacağı tek kuruşluk zarar dahi hepimizin içini acıtmaktadır.

Fakat bir kez daha düşünelim. Suçlu Diarra mı?

Son olarak; araştırmalarımız neticesinde kulübün FIFA DRC kararına rağmen oyuncuya herhangi bir ödeme yapmadığını, davayı Spor Tahkim Mahkemesi olan CAS’a taşıdığını öğrendik.

Görüş aldığımız bazı hukukçulara göre eldeki veriler ışığında CAS’tan kulübümüz lehine farklı bir sonuç çıkmasının pek mümkün olmadığı, bunun sadece sürecin geciktirilmesine yarayacağı düşüncesi hakim.  

Bir detayda; Diarra’nın temsilcisi avukat sayın Koray Akalp’in biyografisini incelediğimizde UEFA, FIFA ve CAS nezdinde bir çok kulüp, futbolcu, antrenör ve menajeri temsil etmiş, spor hukuku konusunda deneyimli bir isim olduğunu görüyoruz. Kulübümüzü temsil eden avukat sayın Atahan Sevimli’nin kendi kurumsal web sitesindeki biyografisinde maalesef spor hukuku alanında referansları göremedik.

Üzülerek belirtmek gerekiyor ki, karar CAS’ta bozulmaz ve onaylanırsa maalesef tüm zikredilen tutarlara ait oldukları vadelerden itibaren senelik %5 gecikme faizi ilave edilecek.

CAS’taki yargılamanın seyrine göre kesin kararın Ocak 2023 - Mayıs 2023 tarihleri arasında açıklanacağını düşünüyoruz.

Bir kez daha düşünelim, suçlu Diarra mı?

Okumak için göstermiş olduğunuz sabır ve ilgi için teşekkür ederiz.

Gelecek yazımızda İbrahima Balde dosyasını ele alacağız.