Giresun Belediyesi tarafından 22-30 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen “3. Giresun Kitap Fuarı” etkinliğinin ardından sosyal medya ve yerel basında, organizasyonun maliyetine dair tartışmalar yaşanmaya başladı.

İlk olarak CHP’li Belediye Meclis üyesi Vahdet Yenal’ın, fuarın 699.000 TL’lik maliyetinin fahiş bir rakam olduğunu ifade etmesi ve “Aynı fuar Antalya’da benzer fiyatlarda 40 günlük süre için yapılmış, Siirt’te ise 9 gün için 296 bin lira bedelle yapıldığı düşünüldüğünde, belediyemizin zarara uğratıldığı açıktır” sözleri ile gündeme taşınan konu üzerine Giresun Belediyesi tarafından bir açıklama yapıldı.

Belediye tarafından bugün (13 Ekim Pazar günü) yayınlanan açıklamada, Giresun Kitap Fuarı’nın maliyetini oluşturan niteliklerin ve işin ihale edilme sürecinin şeffaflığının izah edilmesi gerekirken, sadece Siirt kitap fuarının neden daha ucuza ihale edilmiş olabileceğinin açıklanmaya çalışılması olayın daha da kuşkulu bir hal almasına neden oldu.

Giresun Belediyesi’nin yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bahsi geçen Siirt Kitap Fuarı; Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Alışveriş Merkezi tarafından organize edildiği açık ve nettir.

Siirt Kitap Fuarı’na bir Alışveriş Merkezi mekanı sponsorluk karşılığı vermiş, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü stantların kiralanması için bakanlık tarafından ayrılan proje ödeneğini ödemiş, Siirt Belediyesi Kitap Fuarı’nın, tanıtım, tasarım ve reklam mecrası kiralama, baskı ve uygulamaları ile gelen misafirlerin yemek ve ulaşım gibi masraflarını karşılamış, Siirt Valiliği de diğer maliyetleri üstlenmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Siirt Kitap Fuarı’nda çoğu giderlerin doğrudan temin ile yapılmış olması ve sadece bakanlıktan alınan bütçenin ihale edilmiş olması nedeniyle EKAP sisteminde görünen fiyat üzerinden algı oluşturulması kesinlikle kabul edilemez.

Siirt Kitap Fuarı 7 gün sürmüş olup, ulusal 16 tane yazar misafir edilmiştir. Bu misafirlerden 3 tanesi Siirt kökenli yazar olması nedeniyle telif ödenmemiştir. Bu Misafirlerin sadece ulaşım, konaklama ve yemek ikramları karşılanmıştır.

Üç kurum ve bir AVM’nin sponsorluğunda düzenlenen Siirt Kitap Fuarı’na ayrıca Siirtli İş adamları kitap severlere dağıtılmak üzere kitap hediye çeklerinin bedellerini üstlenmiştir.

Tüm bunların ışığında üç kurumun ve AVM’nin Siirt Kitap Fuarı’nı 800 bin TL üzerinde bir maliyetle gerçekleştirmiştir.”

Sizlerin de okuduğu üzere, Giresun Belediyesi’nin yayınlamış olduğu açıklamanın sadece Siirt kitap fuarına dair olması ve 3. Giresun Kitap Fuarı’nın ihale süreci ile söz konusu maliyetinin şeffaflığına bir açıklık getirilmemesi üzerine şu soruların yanıtlarını arıyoruz;

  • Siirt kitap fuarı organizasyonunun maliyetinin neden daha düşük olduğunun izahı amacıyla; bir AVM’nin sponsorluk karşılığı fuar alanını tahsis ettiği belirtilmiştir.
    • Soru: Giresun kitap fuarının düzenlendiği alan olan “Giresun Belediyesi Kültür ve Fuar Merkezi” için Giresun Belediyesi, THEMİR MEDYA İNŞAAT İTHALAT İHRACAT SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ isimli firmaya bir bedel ödemiş midir?
  • Siirt kitap fuarı kapsamında öğrencilere dağıtılacağı duyurulan kitap hediye çeklerinin bedellerinin Siirt’li iş adamları tarafından karşılandığı belirtilmiştir.
    • Soru: 3. Giresun Kitap Fuarı’nda öğrencilere kitap hediye çekleri dağıtılmış mıdır? Dağıtıldı ise bunların dağıtıma dair kanıtlar ile bunların toplam değeri nedir?
  • EKAP’ta Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCILIKLARI)’nün yayınladığı ihaleyi VAV FUARCILIK LİMİTED ŞİRKETİ’nin 296.050 TL bedelle aldığı resmi olarak ilan edilmiştir. Giresun Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise Siirt kitap fuarının 800.000 TL’nin üzerinde bir bedelle gerçekleştirildiği iddia edilmiştir.
    • Soru: Giresun Belediyesi yetkilileri Siirt kitap fuarının 800.000 TL’nin üzerindeki maliyetini ve dolayısı ile aradaki görünmeyen en az 503.950 TL’lik farkı nasıl tespit etmiş ve hesaplamıştır. Bunun detayları nedir?
  • Siirt kitap fuarının 7 gün sürdüğü, 16 ulusal yazarın misafir edildiği, 3 yazarın Siirt’li olması nedeniyle telif ödenmediği belirtilmiştir.
    • Soru: Giresun Belediyesi davet edilen kaç yazara toplam ne kadar telif ödemesi yapmıştır?
  • 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre 3. Giresun Kitap Fuarı, pazarlık usulü ile ihale edilmiştir.
    • Soru: Kanun gereği THEMİR MEDYA dışında pazarlığa davet edilmesi gereken diğer iki firmanın isimleri nedir?
  • Siirt kitap fuarı, 2016 yılında 250.000 TL sermaye ile kurulan, ana faaliyet alanı fuar organizasyonları olan VAV FUARCILIK LİMİTED ŞİRKETİ isimli şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Söz konusu şirketin bilgileri, referansları, iletişim bilgileri ve daha önce gerçekleştirdikleri organizasyonlar hakkında detaylar kendi web sitesi ve sosyal medya hesaplarında açıkça yayınlanmaktadır.
    • Soru: 3. Giresun Kitap Fuarı ihalesini alan ve ilk olarak 6 Nisan 2021 tarihinde 50.000 TL sermaye ile MUSTAFA KANBUT tarafından THEMİR YAPI İNŞAAT REKLAM TİCARET ANONİM ŞİRKETİ olarak kurulan ardından 22 Temmuz 2022’de SELÇUK AYDIN'a devredilen ve güncellenen ünvanı ile THEMİR MEDYA İNŞAAT İTHALAT İHRACAT SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’nin alanındaki referansları nelerdir?

Ve son olarak;

  • Ticaret sicil gazetesinde yayınlanmış bilgiler haricinde kamuya açık kaynaklarda, THEMİR MEDYA isimli şirket hakkında hiçbir bilgiye ulaşılamamaktadır. Ayrıca söz konusu bu şirket ile ortaklık yapısı farklı isimlerden oluşan ve 27 Eylül 2022 tarihinde kurulmuş bir başka şirket aynı adresi paylaşmaktadır.
    • Sorular:
      • THEMİR MEDYA’nın kamuya açık hiçbir kaynakta bilgi ve referanslarının olmaması Giresun Belediyesi yetkililerinin dikkatini çekmiş midir?
      • Giresun Belediyesi’nde görevli herhangi bir yöneticinin bu şirket ile önceden bir tanışıklığı bulunmakta mıdır?
      • THEMİR MEDYA İNŞAAT İTHALAT İHRACAT SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ bir paravan şirket midir?

Konunun gündeme gelmesi üzerine, Siirt kitap fuarının 296.000 TL’lik maliyetinin tüm detaylarını araştırıp kamuoyu ile paylaşan Giresun Belediyesi yetkililerinin aynı ciddiyet ve hassasiyetle sorularımıza açıklık getirmelerini temenni ediyoruz.