Ne tesadüftür ki benzer fonetiğe sahip isimli iki futbolcu bu yazımızda bir araya geldi.

“Peki mutlu muyuz?” şeklinde başlayan yazı dizimiz, Pyerre ve Diarra gibi yolları Giresunspor’da kesişen farklı isimlerle devam edecek.

İlk yazımızda bir anekdot üzerinden kısaca bahsettiğimiz ve bu yazımızda ismini açıklayacağımızı belirttiğimiz futbolcu Mamadou Diarra.

Şimdi durduk yere neden Diarra’dan bahsettiğimize anlam veremeyen okuyucuların aşağıdaki linke tıklayıp önceki yazımızı okumalarını şiddetle tavsiye ederiz.

Peki mutlu muyuz? Bölüm 1: Mutluluk sezonu Makale: Peki mutlu muyuz? Bölüm 1: Mutluluk sezonu

Bu yılın Nisan ayı ortalarında Giresunspor'la olan sözleşmesini tek taraflı olarak feshedip takımdan ayrılan Diarra ile ilgili bilinmeyenleri gelecek yazımızda çok daha detaylı biçimde ele alacağız.

Bugünkü yazımızın konusu gündemdeki sıcaklığını koruyan Jean Pyerre meselesi olacak.

Vakit ayırıp sonuna kadar okuyabilirseniz eğer, bu futbolcu ile yaşananlar ve sonrası hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir, hiçbir yerde açıklanmamış bilgiler ışığında konuya hakim olabilirsiniz.

Başlıyoruz.

Son günlerde neredeyse tüm ulusal basında ismi Giresunspor'la birlikte anılan biri var.

Jean Pyerre.

Giresunspor Kulübü’nden konuyla ilgili yapılan resmi açıklamayla öğrendiğimiz tam ismiyle;

Jean Pyerre Casagrande Silveria Correa.

Konu herkesin malumu olsa da, yazımıza başlarken birde biz özetleyelim.

Geçtiğimiz sezonunun devre arasında hücum bölgesine takviye yapmak isteyen Giresunspor yönetimi, ön görüşmelerin ardından prensip anlaşmasına vardığı Brezilyalı Jean Pyerre’i Türkiye’ye getiriyor.

İstanbul’daki sağlık kontrollerinin ardından, takımın kamp yaptığı Antalya’ya getirilen futbolcu, dönemin Giresunspor Kulübü Başkan Vekili sayın Muzaffer Aygün’le beraber objektiflerin karşısına geçerek 30 Ocak 2022 tarihinde 1,5 yıllık sözleşmeye imza atıyor. Bu bilgi için kaynaklarımız; Giresunspor Kulübünden gönderilen basın açıklamasına atıfta bulunan Süper Lig yayıncı kuruluşu Beinsport, ulusal haber ajansları İHA ve DHA’nın 30.01.2022 tarihli haberleri.

Alışkın olduğumuz üzere Giresunspor Kulübü yönetimi bu futbolcunun sözleşme detaylarını kamuoyu ve basınla paylaşmıyor.

İmza töreni ile aynı gün takımla antrenmanlara çıkmaya başlayan futbolcu hakkında 4 Şubat 2022 günü yani sözleşme imzalandıktan 5 gün sonra yeni bir haber servis ediliyor. Haber ulusal ajanslar tarafından şu şekilde geçiliyor;

  • İHA (04.02.2022); Yeşil Beyazlı ekibin kısa bir süre önce 1,5 yıllık kiralık sözleşme imzaladığı Jean Pyerre’in şüphe üzerine yapılan son sağlık kontrollerinde testislerinde tümör tespit edildi. Bu gelişme üzerine Jean Pyerre’in sözleşmesi karşılıklı anlaşılarak feshedildi.

  • DHA (04.02.2022); Spor Toto Süper Lig Ekiplerinden GZT Giresunspor’un hafta başında sözleşme imzaladığı Brezilyalı Jean Pyerre’in testislerinde tümör tespit edildi.

Bu gelişme üzerine servis edilen haberlerden sonra tüm Giresunsporlular gibi bizler de; oyuncunun yaşadığı talihsiz bir sağlık sorunu nedeniyle tarafların anlaşarak imzalanan sözleşmeyi karşılıklı feshettiklerini, Jean Pyerre’in ise tedavisine başlamak üzere ülkesine döndüğü öğrenip konuyu unutuyoruz, ta ki 17 Ekim 2022 tarihine kadar.

Haber ilk olarak 17 Ekim 2022 Pazartesi günü Victor Pozella ve Bruno Atanazio isimli gazetecilerin imzası ile Brezilyanın en büyük, dünyanın sayılı medya gruplarından olan GLOBO tarafından servis ediliyor. Ardından Giresun’da ve tüm Türkiye’de spor haberlerine konu oluyor.

“Brezilyalı futbolcu Jean Pyerre’in Giresunspor aleyhine açtığı dava sonucunda FIFA DRC yani Uyuşmazlık Çözüm Dairesi, oyuncuya 765.000 Euro tazminat ödenmesine ayrıca Giresunspor Kulübüne 2 dönem transfer yasağı getirilmesine hükmetti.”

Tüm Giresunsporlular gibi bizlerde bu haberle şoka uğruyoruz.

Haberi Giresunspor Kulübü yetkililerine teyit ettirmek istediğimizde, ilk etapta konudan haberlerinin olmadığını fark ettik. Konu sosyal medya ve ulusal gazete ve haber sitelerinde hızla yayılmaya başlayınca, Giresunspor Kulübü Basın Sözcüsü sayın Ferhat Karademir bir platform üzerinden açıklamalarda bulunuyor. Bu açıklamanın önemli kısımları şöyle;

“Pyerre ile ön protokol yapıp Türkiye’ye getirdik, sağlık kontrollerinden geçemedi. Kendisini Türkiye’de tedavi ettirmek istedik, Brezilya’ya gitmek istedi ve gitti. Bu oyuncuyla yapılmış bir sözleşme kesinlikle söz konusu değildir. FIFA’ya sundukları dava dilekçesinde bir sözleşme yok. Antrenman görüntüleri var, antrenmana çıktı. Medyaya tanıttık, o fotoğraflar da var. 759 bin Euro civarı bir sözleşme bedeli de yok. Basında geçenler yalan. Kulübe gelen bir ceza yok. Ama bu süreç devam edecek, 2-3 yıldan önce bitebilecek bir dava değil.”

Olayın akışına kısa bir ara verip, sayın Karademir’in ifadelerini irdeleyelim;

Karademir, açıklamasında oyuncu ile bir ön protokol yapıldığını kabul ediyor. Ancak oyuncunun sağlık kontrollerinden geçemediğini belirtiyor. Buna rağmen oyuncunun basına tanıtıldığını, hatta antrenmana çıktığını da kabul ediyor. Ama imzalı bir sözleşme olmadığını savunuyor. Ardından basına yansıyan tazminat rakamını ve transfer yasağı yönündeki haberleri yalanlıyor. Öte yandan da sürecin devam ettiğini belirtirken, bunun 2-3 seneden önce bitemeyeceği yorumunda bulunuyor.

Söz konusu olayın vahameti ve ciddiyeti bir tarafa sayın Karademir’in sarf ettiği ifadeler; çelişkili ve panik havasında günü kurtarmak adına yapılmış bir açıklama izlenimi veriyor.

Karademir’in bu açıklamasından hemen bir gün sonra Giresunspor Kulübü resmi bir açıklama yayınlayarak bir gün önce Karademir’in yalanladığı yaptırımların doğruluğunu kamuoyuna bildiriyor.

“Söz konusu dosya kapsamında FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu tarafından alınan karar neticesinde kulübümüzün, futbolcuya 765.000,00-Euro tutarında tazminat ödemesine karar verilmiştir. Söz konusu kararda ayrıca kulübümüzün, 2 transfer ve tescil dönemi süresince yeni bir profesyonel futbolcu sözleşmesi tescil ettirmekten men edildiği de ifade edilmiştir.”

Kulüp açıklamanın tamamında, oyuncu Jean Pyerre ile yaşananları özetlerken 30 Ocak 2022 tarihinde basına servis edilen 1,5 yıllık anlaşma imzalandığını, oyuncunun medyaya tanıtıldığını, takımla antrenmanlara çıktığını kesinlikle dile getirmiyor, aksine aynen sayın Karademir’in açıklamalarında olduğu gibi herhangi bir sözleşme imzalanmadığına vurgu yapıyor.

Yine hem kulübün açıklamasında, hem de sayın Karademir’in açıklamasında yer alan ilginç bir detay; oyuncunun tedavisinin Türkiye’de yapılmasının istenmesi. Kulübün iddia ettiği gibi oyuncu ile kulüp arasından yasal bir sözleşme yokken oyuncunun Türkiye’de tedavi ettirilmek istenmesi kafa karıştıran bir durum olarak dikkat çekiyor.

Ve elbette önemli bir detayda; 30 Ocak 2022 tarihinde istisnasız tüm ulusal basın kuruluşlarında “1,5 yıllık sözleşme imzalandı” ifadesi ile 4 Şubat 2022 tarihindeki haberlerde “sözleşme karşılıklı feshedildi” ifadesine yer verilmesi kulübün “kesinlikle sözleşme imzalanmadı” açıklaması ile çelişki oluşturan diğer bir husus oluyor.

Profesyonel bir futbolcunun nihai anlaşma ve basın tanıtımı öncesi sağlık kontrollerinden tamamen geçmiş olması tereddütsüz biçimde prosedürlerin bir parçasıdır. Hiçbir ciddi spor kulübünün sağlık kontrolleri tamamlanmadan bir oyuncu için imza töreni ve basın tanıtımı düzenlemeyeceğini, mevcut futbolcu grubu ile antrenmana çıkmasını kabul etmeyeceğini, ayrıca bir hiç bir profesyonel futbolcunun, denemeye tabi tutulacağı konusunda önceden bir prensip anlaşması yoksa resmi sözleşme ilişkisi içinde olmadığı bir takımla antrenmanlara katılmayacağını kabul etmemiz gerekiyor.

Bu noktada yine sayın Karademir’in açıklamasına geri dönüp, dikkat çeken son cümlesini hatırlayalım; “2-3 yıldan önce bitebilecek bir dava değil.”

İtiraf etmek gerekirse bu cümle ile; “bu olaya şu anda pek takılmaya gerek yok, bu çok sonranın konusu, biz işimize bakalım, büyütülecek bir mesele değil” algısı oluşturulmaya mı çalışılıyor acaba diye merak etmiyor da değiliz.

Giresunspor’umuzu daha önce yönetenler de zamanında farklı futbolcularla yaşadıkları sorunları “2-3 yıldan önce bitebilecek bir dava değil” şeklinde yorumlamış olmalılar ki; kulüp başkanımız sayın Hakan Karaahmet ve basın sözcümüz sayın Ferhat Karademir, her fırsatta kendilerinden önceki yönetimlerin oyuncu borçlarını kamuoyuna ifşa ediyorlar, şikayet ediyorlar.

Şunu hepimizin çok iyi anlaması gerektiğine inanıyoruz; eğer kulübü yönetenler Jean Pyerre vakasında hata yapmışlarsa, ister 3 yılda ister 5 yılda olsun, bu para Giresunspor Kulübü Derneği’nin kasasından çıkacaktır. Ayrıca ne kadar geç ödenirse senelik %5’den az olmamak üzere gecikme faizi ile çeşitli yargılama masrafları da buna ilave edilecektir.

Bu ifade belki de birilerini öfkelendirebilir ama 2-3 sene sonra o koltuklarda olmayacaklarına dair planları olanlar varsa şu iki hususu hatırlatmakta yarar görüyoruz;

  • Bu sene yürürlüğe giren yeni spor kulüpleri yasasında yer alan ilgili maddelere aykırılığa ilişkin kulüp yöneticilerinin şahsi mal varlığı sorumluluğu ve yasaya aykırılık haline ilişkin 1-3 yıl arası hapis cezası verilmesi yaptırımı.

  • Spor Tahkim Mahkemesi yani CAS’ın en önemli özelliği dava süreçlerinin hızlı (4-8 ay içerisinde) biçimde sonuçlandırılmasıdır. Ayrıca CAS’ın vereceği kararlar usul yönünden bir kusur yoksa nihaidir, bozulamaz ve yeniden temyize götürülemez.

Yeri gelmişken yeni spor kulüpleri yasasında yer alan; kulüp yöneticilerinin şahsi malvarlıkları ile sorumlulukları ve 1 ila 3 yıl arası hapis cezası düzenlemesinin ileride oldukça gündeme geleceği kanaatindeyiz.

Şimdi kaldığımız yerden Jean Pyerre dosyasını ele almaya devam edelim;

Oyuncunun Giresunspor Kulübü aleyhine FIFA’ya şikayette bulunmasının gerekçesi nedir?

Jean Pyerre, Giresunspor Kulübü yöneticileri ile prensip anlaşması yaptıktan sonra Türkiye’ye geldiğini, kulübün sağlık kontollerinden geçtiğini, takımın kamp yaptığı Antalya’ya geçip, burada resmi sözleşme imzaladıktan sonra basın tanıtımına ve antrenmanlara katıldığını, tüm bunlardan sonra çekilen MR’ında testislerinde tümör tespit edildiğini, tedavisinin ülkesinde ve ailesinin yanında başlaması için Brezilya’ya dönmek istediğini belirtiyor.

Yine futbolcunun iddialarına göre; imzalanan sözleşmenin bir nüshası kulüp tarafından kendisine verilmiyor. Oyuncu herhangi bir fesih anlaşması yapmadan ülkesine gidip tedavisine başlıyor. Ülkesine döndükten sonra Giresunspor’un kendisi ile imzalanan anlaşmayı feshettiğini öğreniyor. Bunun üzerine hukuki temsilcileri aracılığı ile 24 Haziran 2022 tarihinde FIFA’ya başvuruyor.

Oyuncunun ülkesine dönmesi ile FIFA’ya başvurması arasında geçen 4 aylık zaman diliminde Giresunspor’lu yetkililerle herhangi bir temasının olup olmadığı ile taraflar arasında resmi yazışmaların yapılıp yapılmadığını şimdilik bilmiyoruz. Ancak sayın Karademir’in açıklamalarında hiçbir temaslarının olmadığı belirtiliyor.

Oyuncunun avukatları davadaki iddialarını desteklemek için; kulüp ile gerçekleştirilen imza töreni ve basın tanıtımına ait fotoğraflarla oyuncunun katıldığı antrenmanlara ait fotoğrafları kanıt olarak sunuyor.

Kulüp ve sayın Karademir yaptıkları açıklamalarda; bu fotoğrafların yeterli bir kanıt olamayacağını, kulübün oyuncu ile kesinlikle sözleşme imzalamadığını, FIFA DRC yani Uyuşmazlık Çözüm Dairesinin tek taraflı ve yanlış karar verdiğini ifade ediyor. Fakat FIFA’nın verdiği karara göre oyuncuya ödenmesine hükmedilen 765.000 Euro’luk tazminat rakamının nasıl oluştuğunun cevabını yapılan açıklamalarda bulamıyoruz.

Konu hakkında yaptığımız araştırmalar neticesinde kamuoyuna yansımayan şu detaylara ulaşıyoruz;

  • Oyuncunun avukatlarının FIFA’ya sunduğu kanıtların sadece fotoğraflarla sınırlı kalmadığı, Giresunspor Kulübü ile oyuncu arasında imzalanmak üzere hazırlanan sözleşmenin elektronik ortamda tarafların birbirlerine göndererek nihai haline getirdiklerinin anlaşıldığı yazışmaların olduğu, bunlarında kanıt olarak FIFA’ya sunulduğu,

  • Söz konusu iddialara karşı, FIFA DRC tarafından Giresunspor’dan savunma istendiği, kulüp temsilcileri tarafından iddialara ilişkin olarak DRC’ye cevap verildiği,

  • FIFA DRC’nin Giresunspor aleyhinde vermiş olduğu; oyuncuya 765.000 Euro tazminat ödenmesi ile 2 dönem transfer yasağı kararının, kulübün yapmış olduğu savunmanın DRC tarafından davacının iddialarını çürütecek nitelikte ve yeterlilikte bulunmaması ile kulübün kusurlu olduğuna hükmedilmesi nedeniyle verildiği,

  • Oyuncu ile senelik maaş ve ek kondüsyonlar için 510.000 Euro’luk bir anlaşmanın yapıldığı, bunun da sözleşme süresi olan 1,5 yıl için 765.000 Euro’luk tazminata tekabül ettiği,

  • Giresunspor’un Instagram hesabından Jean Pyerre’in de fotoğraflarının yer aldığı 30-31 Ocak ile 1 Şubat tarihlerindeki kamp antrenman fotoğraflarını içeren bazı paylaşımların 18 Ekim 2022 tarihinden sonra kaldırıldığı,

  • Jean Pyerre dışında 6 ayrı futbolcunun daha Giresunspor aleyhine FIFA’da dava açtığı, bu davaların tamamında kulübümüzün kusurlu bulunduğu ve bu futbolculara da ciddi tutarlarda tazminat ödemeye mahkum edildiği.

Elbette buraya kadar anlattıklarımız Giresunsporumuzun, Jean Pyerre davasında kesin olarak söz konusu yaptırımlara uğrayacağı anlamına gelmiyor. DRC’nin vermiş olduğu hükmün son kısmında kulübün 21 gün içerisinde CAS’a başvurarak dosyayı temyize götürme hakkının olduğu belirtiliyor.

Kararın kulübe 17 Ekim’de bildirildiğini düşünürsek 7 Kasım tarihine kadar CAS’a başvuru yapılması gerekiyor.

Her ne kadar kulübümüz, FIFA nezdinde yapılan savunmada başarısız olup iddiaları çürütememiş olsa da eğer yöneticilerin iddia ettiği gibi kulübün herhangi bir kusuru yoksa ümit ederiz ki CAS’taki temyiz sürecinde davanın ciddiyetine uygun, alanında uzman spor hukukçuları ile anlaşılarak Giresunspor’un hakkının korunması sağlanır.

Bu yazı dizimiz ve devamında ele alacağımız konular hepimizin keyfini kaçırabilecek nitelik olabilir. Amacımız; şehrimizin en kıymetli markası olan Giresunspor’un manevi varlığı ve kurumsal kimliğinin, yönetimsel zaaflar karşısında zarar görmesinin engellenmesi ve hali hazırda varsa zarara uğratan eylemler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesidir.

Yazımızın girizgâhında bahsettiğimiz üzere gelecek yazımızın konusu Diarra dosyası olacak.

Peki mutlu muyuz? Bölüm 3: Diarra Dosyası Makale: Peki mutlu muyuz? Bölüm 3: Diarra Dosyası