Bugünkü yazımızda; Issac Asimov'un Vakıf serisinin ilk kitabı olan aynı zamanda seriye de adını veren Vakıf'ı inceliyoruz.

Toplam 5 kitaptan oluşan serinin ilk kitabı olan Vakıf, bir uygarlığın kurulması, yükselmesi, çevresindeki tehlikelere karşı etkili stratejiler geliştirerek yönetimde izlenen politika ve yönetici konumundaki kişilerin farklı bakış açılarını akıcı, anlaşılır, ilgi çekici bir anlatım ve merak uyandıran bir kurgu ile sunan bir giriş kitabı.

Galakside insanların yaşadığı 25 milyon gezegen, Trantor merkezli İmparatorluk tarafından yönetiliyordu. Galaktik İmparatorluk 12 bin yıldır varlığını sürdürüyordu. Ancak Hari Seldon isimli bir bilim insanı Psikotarih biliminin verilerini kullanarak İmparatorluğun 300 yıl içinde yıkılacağı öngörüsünde bulunur. Bu hipoteze göre; İmparatorluğun yıkılması sonrası 30 bin yıl süren bir karanlık çağ başlayacaktır.

Hari Seldon karanlık çağın süresini bin yıla indirmek için insanlığın sahip olduğu bilgi birikiminin kaydedilmesi ile uğraşan bir Vakıf kurulması gerektiği konusunda İmparatorluğu ikna eder. Galaksinin en uç noktasında üzerinde kimsenin yaşamadığı Terminus isimli bir gezegende kurulan Vakıf varlığına bu şekilde kavuşur.

Her kısımda zaman atlamaları ile birlikte güç kazanan farklı sınftan kişiler ve izledikleri stratejiler Asimov' un siyasi, toplumsal, ekonomik ve dine yönelik etkileyici tahlilleri ile birlikte resmediliyor.

"Madenleri, herhangi bir askeri gücü ve altyapısı olmayan bir medeniyet, çevresinde hakimiyet kurmak isteyen diğer gezegenlerle baş etmek için hangi stratejilere başvurur ve yönetici kesim insanların duygu ve inançlarını  güç kazanma yolunda nasıl yönlendirir?" sorularının etkili bir şekilde cevaplanması, zaman ilerledikçe kullanılan stratejilerin, yönetici sınıfın ve bakış açılarının değişmesi...

Vakıf, serinin devamını merak etmemizi sağlayan keyifli bir giriş yapması ile beğendiğim bir kitap oldu.