CHP Giresun Milletvekilli Elvan Işık Gezmiş, eczacıların ve hastaların her gün karşılaştıkları çok büyük bir toplumsal sorun haline gelen, ilaç fiyat farkları ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Gezmiş, yaptığı açıklamada "Biz eczacılar ve eczaneler ve halkımızın en kolay ulaşabildikleri sağlık danışma merkezleriyiz.

Hastalarımızın derdini, sevincini biliriz paylaşırız. Son yıllarda artan fiyat farkları toplum sağlığını tehdit eder boyuta gelmiştir.

Hastalarımız raporlu ilaçlarını alırken çok yüksek fiyat farklarıyla karşılaşmaktadır. Muayene ücreti, ilaç katkı payları ve fiyat farkları hastalarımızın ilaca erişimini gün geçtikçe daha çok zorlaştırmaktadır. 

Vatandaşımız daha önceki yıllarda hiç fiyat farkı ödemeden aldığını ilaçları şu an yüksek fiyat farkları ödeyerek almak zorunda kalmıştır.

Son yıllarda fiyat farklarındaki belirsizlik, firmaların iskonto oranlarındaki düzensizlikler, ilaç katkı payları hemen her reçetede karşımıza çıkmaktadır." ifadelerinde bulundu.

Büyük önem arz eden tansiyon, diyabet, astım, Parkinson gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda da aynı sorunlarla karşılaşıldığını belirten Gezmiş, "7500 TL emekli maaşı alan vatandaşımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. bir kutuda 500tl, üç aylık tedavide 3000 TL varan fiyat farkı çıkan kronik ilaçlar mevcuttur.

Normal tansiyon ilaçlarında bile 300/ 400 TL varan farklar çıkmaya başlamıştır. Hastalarımız 3 aylık alma hakkı olan ilacını ekonomik sebeplerle tek kutu almak zorunda kalıyor. Maalesef devamını sonra alırım diyor.

Bir kutu çocuk ağrı kesici şurup fiyatında bile 50 TL varan fiyat farkı çıkmaya başladı. Eşdeğer verelim desek birçok ilaç zaten piyasada yok. Reçetede iki ayrı krem yazıldığında biri ödeniyor diğeri ödenmiyor.

Bulancak'ta operatörlük kursunu tamamlayanlara belgeleri verildi Bulancak'ta operatörlük kursunu tamamlayanlara belgeleri verildi

Ayrıca yurt dışından temin edilen hayati önem taşıyan ilaçlardaki güncellenmeyen fiyatlardan dolayı da hastalar ya fark ödemek zorunda kalıyor ya da ilaç bulamıyor.

Vatandaşımız yıllarca çalışmış prim ödemiş, hiç değilse sağlık güvencem olsun istiyor, ama gelin görün ki!

İlaca ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor." dedi.

"Kalıcı önlemler alınmalı"

Gezmiş,"En yakın eczaneye gittiğinizde eczacılarımızdan ve hastalarımızdan benzer sorunları misli ile dinleyeceksiniz.

Hastalarımızın ilaca erişim hakkı önündeki engellerin bir an önce kaldırılması için, artık kalıcı önemlerin alınması gerekmektedir.

İlaca erişimi zorlaştırarak, ileride hastalarımızın, telafisi güç ve imkânsız zararlara uğramasına sebep olan uygulamaların kaldırılması gerekmektedir.

Anayasamız “devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür” der

Devletin en temel görevlerinden biri vatandaşının kesintisiz sağlık hizmetlerine erişimini sağlamaktır.

21 yıldır bu ülkeyi yöneten iktidara sesleniyorum öncelikle halkımızın en temel hakkı olan ilaca erişimini önündeki engelleri kaldırın ve vatandaşımızın bu konudaki haykırışına kulak verin." dedi.


 

Editör: Ortak Kullanım