Türkiye'nin fındık üretiminde büyük pay sahibi Giresun, çay üretiminde de söz sahibi olmayı hedeflerken, ÇAYKUR’un Giresun’daki tek fabrikası da istihdama katkı sağlamayı sürdürüyor.

ÇAY (3)

ÇAYKUR’un 47 çay işleme fabrikasından birisi olan Giresun’un Tirebolu ilçesindeki fabrikası 4 ilin 13 ilçesinde bin 400 üreticiye hizmet veriyor.

ÇAY (4)

Görele,Salı Köylü emekçilerinin yetiştirdiği ürünler pazarlarda yerini almaya devam ediyor Görele,Salı Köylü emekçilerinin yetiştirdiği ürünler pazarlarda yerini almaya devam ediyor

Türkiye’nin en kaliteli fındığının üretildiği Giresun’da çay tarımının da önemli bir yer tutuğunu ifade eden Giresun Tirebolu Çay Fabrikası Tarım Kısım Müdürü Sevgi Ersoy, ÇAYKUR’un 47 çay işleme fabrikasından birisi olan Tirebolu ilçesindeki fabrikasının 4 ilin 13 ilçesinde bin 400 üreticiye hizmet verdiğini söyledi.

ÇAYKUR’un yörenin çay tarımında, taşımacılığında ve istihdamında ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Ersoy, “Çay fabrikası bölgemizde bir üretim fabrikası olarak faaliyet göstermektedir. Tirebolu ilçemizde kurulmuş olmasına rağmen Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinden ,Ordu’nun Perşembe ilçesine kadar yaklaşık bin 400 üreticiye hizmet vermektedir. Bu alanda hizmet verdiğimiz 13 ilçede 263 çay alım yerlerimiz bulunmaktadır”dedi.

ÇAY (2)

-4 il 13 ilçede bin 400 üreticiye hizmet veriliyor

Sadece çay üreticilerine değil, her alanda istihdama katkı sağlandığını da ifade eden Ersoy,”Çayın taşınmasıyla ilgilenen bir nakliye kooperatifi bulunmaktadır.Bu kooperatif aracılığı ile 80 kamyon 263 alım yerinden fabrikaya çay nakliyesi yapmaktadır. Bunun yanı sıra 250’nin üzerinde işçi çalışmaktadır.Özellikle çay üretimi fındığın yanı sıra önemli bir ekonomik katkı sağlamaktadır hatta bazı ilçelerimizde fındıktan daha önde gelen ana geçim kaynağıdır bin 400 üreticimiz bulunmaktadır. Fındık ürünü Giresun bölgesi için olmazsa olmazdır fakat çay da onun kadar gereklidir ve geçerlidir fındık bölgenin şartlarına ya da havanın şartlarına göre ürün vermeyebilir fakat çayın öyle bir durumu söz konusu değildir. Yılda 3 dönem hasadı yapılır.Özellikle Tirebolu gibi bir ilçe için turizm açısından tanıtımına da katkı sağlamaktadır.Üreticinin ve tüketicin çaya kolay ulaşması ve bölgenin turizme açılması konusunda yarar sağlamaktadır. Fabrikada üretilen dökme çayın burada paketlenerek satılıyor olması farklı bir özellik getirmektedir yani fabrika her anlamıyla yörede gelişim sağlamaktadır" dedi.

-Tirebolu’da organik çay üretilmektedir

ÇAYKUR’un Tirebolu çay işleme fabrikasında üretilen çayın özellikleri hakkında da bilgi veren Ersoy, “Çayın kalitesi açısından da bölgemizde kaliteli çay üretimi yapılmaktadır. Kalite standartlarına uygun katkı maddesi kullanılmadan üretim yapılmaktadır. Çay üretiminde her hangi bir boya ilaçlama gibi katkı kullanılmamaktadır .Tirebolu çay fabrikasında 4 tane ilin ve 13 tane ilçenin en güzel çaylıklarından harmanlanmış kalitesi aroması farklı bölgelerden gelen bir lezzet bir kalite oluşmaktadır. Tirebolu çay fabrikasında işlenen çay geniş bir hinterlanda sahilden 15 km yükseklikten başlar ve kıyı şeridi buyunca devam eden çaylıklardan alınmaktadır. Ekolojik şartlar çay üretmek için çok uygundur çayın toprak, güneş isteğine uygun olduğu için ürün kaliteli sonuç elde ederek bölgede ekonomik olarak büyük bir gelir kapısı oluşturmaktadır.” bilgisini verdi.