Giresun Üniversitesi 18 Yaşında Giresun Üniversitesi 18 Yaşında

Giresun Üniversitesi tarafından çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen “Başka Bir Hayat Mümkün” projesi, toplumsal sorumluluk örneği olarak büyük ses getirdi. Giresun Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 1 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik bu yıl ikinci kez düzenlenen proje, Ordu’nun Perşembe ilçesinde Çaka Çaytepe Ortaokulunda, Giresun Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığının desteği ile yapıldı.

Proje hakkında konuşan, Giresun Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve aynı zamanda proje yürütücüsü Doç. Dr. Yasemin Mamur Işıkçı, projenin çocuk işçiliğinin önlenmesi noktasında önemli bir çalışma olduğunu belirterek, Giresun Üniversitesi olarak böyle bir projeye öncülük etmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Işıkçı, tarımsal üretimde insan gücüne ihtiyaç duyulan diğer bölgelerde de bu projenin sürdürülmesinin, başta çocukların eğitim hakkının devam ettirilmesi olmak üzere tarımda çocuk işçiliğinin önüne geçilmesine katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi. Projeye destek veren Çaka Çaytepe Ortaokulu Müdürü Aydın Avcı ise her yıl bölgeye diğer illerden çok sayıda gelen tarım işçisi ailelerin çocukları için düzenlenen eğitimin onlara yeni ufuklar açacağını söyleyerek projenin aynı zamanda örnek bir model teşkil ettiğini söyledi.

_1-2629

4-17 yaş arasındaki çocuklara ve gençlere yönelik program dâhilinde özel eğitim, resim ve sanat eğitimi, masal atölyeleri, okuma-yazma becerilerinin geliştirilmesi ile sağlık taraması hizmetinin verildiği projeye Giresun Üniversitesinden Doç. Dr. Çağla Yiğitbaş, Doç. Dr. Müzeyyen Altunbay, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Hürrem Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Yılmaz ile Özel Eğitim Öğretmeni Yaşar Aksu ve tiyatro eğitmeni Mehmet Reşat Bulut’un yanı sıra üniversite öğrencileri destek verdi.

2019 tarihinde kurulan Giresun Üniversitesi Çocuk Hakları Araştırma Merkezi; kurulduğu tarihten bu güne tezli ve tezsiz yüksek lisans programları, yayın hayatına başlayan Çocuk Hakları dergisi, hazırlanan akademik çalışmaların yanı sıra sahada uygulamalı olarak yürüttükleri projelerle göz dolduruyor. Giresun Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yasemin Mamur Işıkçı, iki yıldır yapılan bu projeye bölgeye fındık toplamak için gelen tarım işçisi ailelerin giderek daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi. Verilen eğitimin çocukların hem akademik gelişimlerine hem de sosyal gelişimlerine ve iletişim becerilerine katkı sağladığını ifade eden Işıkçı, proje sonunda çocukların “başka bir hayatın da mümkün olabildiğini” görmelerinden memnun olduğunu dile getirdi.