Vali Mehmet Fatih Serdengeçti ve eşi Uzman Klinik Psikolog Belkıs Edige Serdengeçti, 23 Eylül Cumartesi günü Şebinkarahisar ilçesine bağlı Tamzara Mahallesi’ni ziyaret ederek, Tamzara Dokuma Evi’nde incelemelerde bulundu.

Vali Serdengeçti ve eşi, burada bulunan dokuma ürünlerini yakından inceleyerek, çalışmalar hakkında Kaymakam Yasin Ardıç, Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Emrullah Hızarcıoğlu ve kooperatif ortaklarından bilgi aldı.

Ziyaret ve incelemeler sırasında; Şebinkarahisar Kaymakamı Yasin Ardıç, Şebinkarahisar Belediye Başkanı Ömer Şentürk, GİRTAB Müdürü Emrullah Hızarcıoğlu, S.S. Tamzara Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Sevgi Üstündağ ve diğer ilgililer hazır bulundu.

tamzaraaa1

Vali Serdengeçti’ye verilen bilgiye göre; tarihi 1800’lü yıllara dayanan, kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye’ye kadar gönderildiği rivayet edilen Tamzara Dokumasının üretimine 1937 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzalamış̧ olduğu Kararname ile Kooperatif kurularak başlanılmıştır.

Zaman zaman üretimde kesintiler yaşanmasına rağmen son yıllarda hazırlanan projelerle tekrar eski ününe kavuşmaya başlayan ve markalaşma yolunda önemli aşamalar kaydedilen “Tamzara Dokuması” Şebinkarahisar ilçesine bağlı Tamzara Mahallesi'nde tarihi binada açılan kursla, kadınlar tarafından yeniden dokunmaya başlandı. 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

Geleneksel el sanatlarının yaşatılması, ekonomiye katkı sağlaması, bölgede ve ilçede istihdam sağlanması için geliştirilen projeler kapsamında aynı mahallede birde “Sınırlı Sorumlu Tamzara Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi” kuruldu.

tamzaraaaa

S.S. Tamzara Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Giresun’da kurulan ilk kadın kooperatifidir. 2019 yılında kurulmuş olup kooperatif başkanı Hatice Sevgi Üstündağ’dır. 25 kadın ortağı bulunan kooperatif Tamzara Mahallesinde faaliyetine devam etmektedir.

Lavanta bahçesi Tamzara'ya güzellik kattı Lavanta bahçesi Tamzara'ya güzellik kattı

Kooperatifin faaliyet alanları ve amacı; doğadaki ürünlerin üretim ve pazarlamasını sağlamak olup gıda ve tekstil (Hediyelik eşya, el yapımı oyuncak, el işleri vb.) alanlarında faaliyetini sürdürmektedir.

Aktif olarak; yöresel hamur işleri, Alıç Sirkesi, Dut Sirkesi, Elma Sirkesi, Kızılcık Sirkesi, Kuşburnu Marmelatı, Kızılcık Marmelatı, Alıç Marmelatı, reçel grupları, Kozalak Şurubu, Karadut Pekmezi ve reçelleri, üretiliyor. Şu anda Tamzara Mahallesi'nde Pazar günleri kurulan Ekolojik Pazar'da satış yapılmaktadır.

tamzara

Ticaret Bakanlığı'nın Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında hazırladıkları Makine/Ekipman Alımı ile ilgili projesi Merkez Proje Komisyonu tarafından kabul edilmiş olup, hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

Kooperatif, GİRTAP) tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansınca (DOKA) tarafından desteklenen “Turizm ile Yaşayan Tamzara Projesi” kapsamında, Şebinkarahisar Belediyesi ortaklığında 2018 yılında hibe aldı.

Editör: Ortak Kullanım