Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, Şebinkarahisar ilçesine tarihi ve turistik mekânlarda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Vali Serdengeçti, 23 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirdiği Şebinkarahisar ziyareti kapsamında, Şebinkarahisar Kalesi’nin kuzey eteklerinde yer alan tarihi Taşhanlar ve Fatih Camii’nde incelemelerde bulundu.

trust

Turnalar Giresun'da Kameralara Yakalandı Turnalar Giresun'da Kameralara Yakalandı

TAŞHANLAR;

XVII. (17) yy. Şebinkarahisar Sipahi Reisi olan Taban Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Şebinkarahisar Kalesi ve Orta Mahalleye giden yolun her iki tarafında yer alır. Yeri kara taştan, kemerli, kâgir bir yapı olan bedestenlerin hepsi iki katlı idi. Ayrı, ayrı giriş çıkış kapıları mevcuttu. Ortalarında ışık alabilmeleri için delikler vardı. Bedestenin tam ortasında ise bir avluya yer verilmiştir. Kuzey cephesinde dışarıya dönük beş adet kemerli dükkânların olduğu kısım bulunmaktaydı. Taş Hanların bu özellikleri tipik Osmanlı Taş Hanları mimarisinin en güzel örneklerinden biri olduğuna işaret etmektedir.

Taşhanlar, 1915 yılından 1939 yılında ki büyük Erzincan depremine kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. 1939 depremi ile büyük zarar görmüştür, büyük bir bölümü yıkılan bedesteni insanlar taşı, demir ve kurşunları için de tahrip ettikten sonra kaderlerine terk edilmiştir.

Bedestenin bir tarafına daha sonra yeni dükkânlar yapılmıştır. Bu bedestenleri halk kendi arasında Taşhanlar olarak adlandırmıştır. 2017 yılında başlanan restore çalışması 2023 yılında tamamlanmıştır.

trustik cami

ŞEBİNKARAHİSAR FATİH CAMİİ

Kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmet’in 29 Ağustos 1473 tarihinde Otlukbeli Savaşı'nı kazandıktan sonra Şebinkarahisar’a gelişinde yapılmaya başlandığı ve beş yılda tamamlandığı yazılıdır.

Caminin ilk olarak ahşaptan yapıldığı, iki defa yandığı ve bu yangınların ardından taş malzeme ile yenilendiği ifade edilmektedir.

Günümüzdeki Fatih Camisi'nin, 1888 yılında Rasih ve Mahmut Paşalar tarafından yaptırıldığını kaydetmektedir. Caminin 1939 depreminde çöken kubbeleri 1950 yılında onarılmış, ayrıca yapı 1977 yılında küçük bir onarım geçirmiştir. Yüksek bir teras üzerinde ve geniş bir avlu içerisinde yer alan yapı, kuzey–güney doğrultusunda uzunlamasına dikdörtgen planlı (17.70 X269,60 metre) olarak inşa edilmiştir.

Tamamen düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilen yapı, içten sıvanıp boyanmıştır.  Caminin kuzey cephesinde yer alan ve ortada iki adet yekpare taş sütun üzerine oturan üç gözlü son cemaat yeri, günümüzde camekânla kapatılmış durumdadır.