Tüm Sivil Emekliler Derneği Genel Başkanı Gültekin Kurdoğlu, Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda artışa geçen döviz kurunun yeni zamlar olarak fiyatlara yansıdığını belirtti.

Giresun'un Yeni Gözdesi Göksu Travertenleri! Giresun'un Yeni Gözdesi Göksu Travertenleri!

Başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe birçok malın alımında emeklinin de nasibini aldığını vurgulayan Kurduoğlu, "Temmuzda kaşık ile verilen maaş artışı kepçe ile geri alınıp eridi, yok oldu. 11.400 TL olan asgari ücret 2500  TL eriyip 9270 TL alım gücüne indi." ded.

Emekliler Unutuldu

Kurdoğlu, "Maaşında artış yapılmayan 7.500 TL alan milyonlarca emekli unutuldu, yerinde saydı. Aylığının alım gücü 5.100 TL'ye düşen gelir emeklisi açlığa terk edildi. 

Geçimini sağlamak zorunda bırakılan emekli kredi kartlarına ve banka tüketici kredisine yüklendi. Mutfakta enflasyonun derinleşmesi alım gücümüzü ucuz pazarlara (Bit Pazarı) taşındı. Birçom emekli olarak anılan bu pazarlarda alışveriş yapmaktayız.

2022 yılı 184 TL olan asgari ücret 21 yılda 62 kat artırıldı. Aynı tarihte 257 TL olan en düşük emekli aylığına 29 kat artış sağlandı. Asgari ücret 11.402 TL olurken en düşük emekli aylığı 7.500 TL de kaldı.

21 yıldan bugüne hükümetlerce taban aylıkları sürekli düşük tutulup emeklinin çoğunluğu asgari ücret ve açlık sınırı altında bırakıldı." ifadelerinde bulundu.

Kurdoğlu, bu konunun, TBMM'nin yeni yasama dönemine başlayacağı 1 Ekim 2023 Pazar günü gürüşülmeye açılarak İktidar ve muhalefet milletvekillerinin emekliye insanca yaşam sağlayacak maaş artırımını acilen gazi meclise getirip sonlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca Kurdoğlu taleplerini yazılı olarak şu maddelerle açıkladı;

1. Alt sınır aylık bağlama oranı %70 olarak belirlenmeli,

2. En düşük emekli aylığı asgari ücret ve açlık sınırına çekilmeli,

3. 6 aylık dönem artışları temel gıda enflasyonuna uyarlanmalı,

4. Memur sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmeden memyr emeklisine yapılan artış tüm emeklilere uygulanmalı,

5. Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyeler TÜFE'ye endekslenmeli,

6. Ek ödemeler KDV ve ÖTV oranları esas alınıp %10 düzeyine çekilmeli,

7. Bankalarca ödenen promosyonlara enflasyon farkları ödenmelidir,

8. Kredi ve kredi kart borçlarının ödenmedinde yeniden yapılandırmaya gidilip ödeme kolaylığı sağlanmalı,

9. Emeklilere sendika kurma izni verilmelidir.