Istiklal Cesmesi Miniaturk 6 1000X562

 Antik Çağdan Roma’ya ve Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar bu topraklarda iz bırakmış her medeniyetin mimari mirasına yer veren Miniatürk, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Miniatürk'ün 137. eseri Şebinkarahisar İstiklal Çeşmesi 

Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ŞEBİNSİAD) tarafından yapımı üstlenilen ve yapımı tamamlandıktan sonra 2022 yılında açılışı yapılan Şebinkarahisar İstiklal Çeşmesi, Miniatürk’te ziyaretçileri selamlıyor.

Şebinkarahisarlı ziyaretçiler için büyük gururla bakılan İstiklal Çeşmesi, her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği Miniatürk'teki ziyaretçilerin gezi sırasında su ihtiyacının da gidermesine yardımcı oluyor.

Düşünce Okulu'ndan Edebiyat Atölyesi Düşünce Okulu'ndan Edebiyat Atölyesi

Şebinkarahisar ''İstiklal Çeşmesi'' Kurtuluş Savaşı'ı ve Cumhuriyeti Simgeliyor

Zamanın belediye Başkanı Hüsnü Bey tarafından 1927 yılında Kurtuluş Savaşı’nın anısına ve Cumhuriyetin kuruluşuna izafeten yaptırılan İstiklâl Çeşmesi, eski belediye binasından 1985 yılında şehir meydanına taşınmıştır. İlk yapıldığında çatısız olan mimariye, şehir meydanına taşındıktan sonra çatı yapılmıştır. Üzeri sekizgen kesitli çatı ile örtülmüş olup çatı malzemesi çinkodur. Dört adet sütunla taşınan çatının orta noktasında aydınlık feneri bulunmaktadır. Üst örtünün iç kısmı beyaz sıva üzerine çeşitli motiflerde kalem işleriyle süslenmiştir.

Çeşme kısmı alttan üste doğru incelerek yükselen taştan inşa edilmiştir. Üzerinde bitkisel motifli taş işçiliği görülmektedir. Üst bitiminde ay yıldızlı alem yer almaktadır. Tabanında silindirik biçime sahip su haznesi bulunan çeşmenin dört tarafında dört adet lülesi vardır. Silindirik yapıyı çevreleyen yalağı çember formludur.

Şebinkarahisar İstiklal Çeşmesi, bir hayır severin desteği ile 2023 yılında da restorasyondan geçti.