Giresun'un Şebinkarahisar ilçesine yapılması planlanan ve Doğu Karadeniz'in en büyük Güneş Enerji Sistemi (GES ) Projesi'nden biri olacak olan projeyi köylüler kabul etmedi.

Doğa Uyanıyor Doğa Uyanıyor

Bayburt Group tarafından Şebinkarahisar ilçesinde yapılacak proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, NOTA Çevre Proje Dan. Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. firması tarafından hazırlanarak 14 Eylül Perşembe günü Yaycı Köyü Köy Konağında yapıldı. GES'in kurulacağı Diler ve Yaycı Köylerinin yanı sıra çevre köylerden de çok sayıda vatandaş toplantının yapılacağı yere gitti. Ancak ÇED Toplantısına katılmayarak tepki gösterdiler.

Köylüler, Yaklaşık 2 bin 200 dönümlük geniş alanda yapılacak ve 4 köyün etkileneceği 4 milyar 48 milyon lira harcanarak kurulması planlanan bu devasa GES Projesi için yaklaşık 4 bin hayvanın otlatıldığı bu alanlara GES'in yapılmasını istemediğini belirtti.

"Meraları alacaksınız, Buraya zarar vereceksiniz."

Toplantının yapıldığı Yaycı Köyü Köy Konağı etrafında toplanan vatandaşlar, "Meraları alacaksınız, Buraya zarar vereceksiniz." diyerek GES Projesine karşı çıktı. Yaycı Köyü Muhtarı Nizamettin Arslancı, "Biz bu projeyi duyar duymaz köy halkımızla istişare ettik. Ortak aldığımız karar ise bu projenin buralara zarar vereceğini düşünerek karşı çıktık. Eğer illa GES yapılacaksa verimsiz topraklara yapılsın. Meralar zarar görmesin." ifadelerini kullandı. 

Muhtar Arslancı, toplantıya katılmanın bir anlamı olmadığını ifade ederek, şu serzenişte bulundu. "Bizim köy meralarımız ve ormanlık alanlardan yaklaşık 2 bin 200 dönüm alan bu projede kullanılacak. Bunun 1.633'ü ormanlık alan ve hepsi bizim hayvan otlattığımız bölgeler. Bu bölgeler hayvanların ot yiyeceği, köyün içme sularının geldiği yerler. Bunlar olmazsa burada yaşamanın da bir anlamı kalmıyor. Mera alanları yok edildiği için geçimimizi sağlayamayacağız." diyerek bu projeye karşı çıktıklarını belirtti. 

HAYVANLAR BU MERALARDA OTLUYOR

Arslancı, oldukça geniş alanı kapsayan bu bölgeye GES yapılırsa, hayvanları otlatacak meraların da tükeneceğine dikkat çekti. Köyde geçimlerinin hayvancılıkla sağlandığına vurgu yapan Arslancı, "Çevre köylerden de imza toplayarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne dilekçe verdik. Bu alanlar gidince otlatacak alan kalmıyor. Bu bakımdan da istemiyoruz."

4 KÖYDE, 3 BİN HAYVAN ETKİLENECEK

Dikmen Tepesinin çevresinde bulunan Şebinkarahisar'a bağlı Diler, Ekecek, Kınık ve Yaycı köyleri etkilenecek. Bu köylerde yaklaşık 3 bin adet küçükbaş ve büyükbaş hayvan olduğu ifade ediliyor.

KAÇ KİŞİ ÇALIŞACAK?

Diğer yandan edinilen bilgilere göre GES Projesinin montaj aşamasında 70 kişinin çalışacağı ve yapıldıktan sonra da daimi olarak 5 kişinin çalışacağı ve bu kişilerin de buraya yakın köylerden olacağı aktarıldı.