Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Karateşvik sistemi hakkında açıklamalarda bulunarak sorunların giderilmesini ve  yasanın imkânlarından ilimizin de yeterince yararlanması için tüm siyasilerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Kara yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"Teşviklerin amacı işsizliği önlemek, istihdamı artırmak, işçi işveren ilişkilerini kolaylaştırmak ve üretimi artırmaktır. Bu sayede işçi ve işverenin kazancı gözetlenirken üretime katılmaları kolaylaştırılır ve genel refah oranında artış hedeflerin. 2018 yılında 7103 sayılı Kanunla yürürlüğe giren teşvik yasası ilimizde arzu edilen hedefe ulaşamamıştır.

Bulancak'ta Yeni Bir Marka Doğuyor! Bulancak'ta Yeni Bir Marka Doğuyor!

Giresun 5 bölge teşvik sisteminde yer almakla birlikte organize sanayi bölgelerinde ise 6 bölge avantajlarından yararlanmakta, ancak uygulama alanında ise işletmelere ciddi bir katkı sağlamadığı görülmektedir.

Giresun’a yapılacak yatırımlarda yatırıma katkı oranının yüzde 40 (kurumlar ve gelir vergisi kapsamında), sigorta primi işveren desteğine ise yüzde 35 kabul edildiği 5 teşvik kapsamında yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti yer almaktadır.

OSB arazilerine yapılan yatırımlarda tapu harcı, stopaj, KDV ve harç alınmamakla birlikte, bu uygulama organize arazileri dışını kapsamamaktadır. Sonuçta böyle bir uygulama haksız rekabeti ve yatırımcıyı caydıran bir durum içermektedir.

Genel yatırım kapsamında ilimizin en önemli sorunu arazi ve yatırımcı için organize sanayi bölgesidir. Arazi destek kapsamında yer almasına nazaran kamu arazilerin sınırlı ve Hazine arazilerinin ise yatırım dışında bulunması nedeniyle Giresun’u düşünen birçok girişimci hedeflediği yatırımı ilimize yapamamakta ya da düşük kapasite ile süreci yönetmektedir.

İlimizin yeni yatırımcı için bu kriterlerle desteklenmesine nazaran mevcut yatırımcılar ise sigorta işveren payından hiçbir şekilde faydalanamamaktadır. Ülke genelinde uygulanan kişi başı 500 TL’lik sigorta teşviki ise, geri kalmış vilayetlerde farklı bir avantaja dönüşmemekle birlikte, sanayi bölgesi vilayetler ile Giresun arasındaki yatırım rekabetini Giresun aleyhine olumsuz etkilemektedir.

Dolayısıyla Giresun ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin hem yatırım hem de sigorta prim teşviki kapsamında radikal ve uygulanabilir teşvik kapsamına alınması şarttır. Bugün bir asgari ücretlinin işverene toplam maliyeti 16,432 bin TL’dir. Bu maliyetlerin günümüzde küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz tarafından karşılanması uzun vadede mümkün olmadığı gibi, yerel işletmelerinde yaşam alanını daraltmaktadır.

Ayrıca enerji ve akaryakıt maliyetleri geçmişte işletmelerimizin gider kalemleri içerisinde normal bir başlıkta kabul edilirken, bugün maliyetlerin ana ekseni enerji ve akaryakıtı kapsamaktadır, dolayısıyla devletimizin teşvik kapsamında geri kalmış vilayetler düzeyinde enerji ve akaryakıt desteğini mutlak uygulamaya alması şarttır.

Sonuç olarak bu yılın sonunda süresi bitecek olan teşvik yasasının süre uzatımı aşamasında yukarıda ikaz ettiğimiz sorunlar giderilerek yasanın imkânlarından ilimizin de yeterince yararlanmasının sağlanması hususunda tüm siyasilerin harekete geçmesini bekliyoruz."