Giresun Valisi Enver Ünlü, düşman askerlerine ilk kurşunu sıkarak Millî Mücadelenin kıvılcımını yakan Sütçü İmam’ı kabri başında andı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyerek Ülkemizi yasa boğan depremlerin ardından Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine görevlendirilen Vali Enver Ünlü, koordinasyon çalışmalarının yanı sıra 11 Nisan Salı günü de Bektutiye (Çınarlı) Camii avlusundaki Sütçü İmam Türbesi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

2023_116_03

Millî Mücadelenin en önemli kahramanlarında biri olan Sütçü İmam’ın türbesini ziyaret eden Vali Ünlü, “ ‘Durun bre densizler. Yaptıklarınız yetti artık. Bugün namus günüdür!’ diyerek düşmana ilk kurşunu sıkan, milli mücadelemizin sembol isimlerinden Sütçü İmam’ı kabri başında tazim ve duayla andık. Ruhu şâd olsun.” cümlelerini kullandı.

2023_116_02

SÜTÇÜ İMAM KİMDİR?

Maraş Millî Mücadelesi’nin ilk kahramanlarından Sütçü İmam, Maraş’ın Bektutiye Mahallesi’nde 1872 yılında dünyaya gelmiştir. Babası Kireçcioğulları’ndan Ömer Efendi, Annesi Tiyeklioğulları’ndan Emine Hanım’dır. “İmam” o dönemler Maraş’ta erkekler arasında yaygın olarak kullanılan gerçek ismidir. Orta halli bir ailenin evladı olarak sütçülük yaparak geçimini sağladığından Sütçü İmam olarak bilinmektedir. İsmi yaşamında da yer etmiş, dükkanının yakınında bulunan Uzunoluk Mescidi’nde Kur’an-ı Kerim’i güzel okumasından dolayı gönüllü olarak bazı dönemler imamlık da yapmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası, önce İngilizler sonrasında Fransızlar tarafından işgal edilen Maraş’ta, 31 Ekim 1919’da Uzunoluk Hamamı önündeki 3 Türk kadınına, Fransız Ermeni lejyonerleri "Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diyerek kadınlarımızın peçelerini zorla açmak istemişlerdir. Olaya ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Ermeni lejyonerlerinin üzerine yürümüş, silahlarıyla karşılık veren işgalciler tarafından yaralanmış ve daha sonra da ölmüştür. Bu olaya şahit olan Sütçü İmam, silahıyla ateş açmış ve bir Ermeni lejyon askerini öldürüp, bir diğerini de yaralamıştır. 31 Ekim 1919'da düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini böylece başlatmıştır. Sütçü İmam’ın ilk kurşunundan tam 104 gün sonra düşman Maraş’tan kovulmuştur.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Ailesi İftarda Bir Araya Geldi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Ailesi İftarda Bir Araya Geldi

Sütçü İmam’a Maraş'ın kurtuluşundan sonra harpteki cesaretinden dolayı belediyede odacılık görevi, ardından da bir kalede topçuluk görevi verilmiştir. Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda yaşanan Bayrak Olayı yıl dönümü kutlamaları sırasında kimi söyleme göre kalabalıkla kaleye çıkarken kimine göre de 101 pare top atışı yapılırken; top aracı çok ısındığı için 21. ya da 22. top atışı sırasında yaralanmıştır. Bu olay üzereine hemen hastaneye kaldırılan Sütçü İmam, 2 gün yaşadıktan sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etmiştir.