Gezmiş önergesinde şu ifadeleri kullandı;

Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi Radyoterapi Cihazı:

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasanın 98 ve TBMM içtüzüğünün 96 Maddelerine göre yazılı olarak yanıtlandırmasını dilerim. 22.06.2023

100 dönüm arazi üzerine kurulan ve 76 bin metrekare kapalı alanda hizmet veren Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi, Eylül 2020’den, Eylül 2022’ye kadar Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesiyle yapılan Afilasyon Protokolüyle hizmet vermiştir. Daha sonrasında Giresun Üniversitesi Giresun Eğitim ve Araştırma hastanesi olarak hizmet vermeye devam devam etmektedir.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesine Radyoloji Cihazının konulacağı Radyoterapi Ünitesinin hazırlanması ardından Radyoterapi Cihazı temin edilmesiyle kanser hastalarının çoğunlukla uzun süreli tedavileri için başka şehirlere mecbur kalmalarının yarattığı mağduriyetin bir nebze sona ereceği umut edilmişti.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut Ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyle alınıp, ihtiyaç olan hastanelere verilen Radyoterapi Cihazlarından bir tanesi maalesef Giresun İline verilmemiştir.

Ancak, üç yıl önce AKP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Nurettin Canikli’nin kişisel çabalarıyla Ankara Numune Hastanesinden 10 yıllık bir cihaz temin edilmiştir. İlimiz hatta bölgemize onkoloji alanında büyük katkılar sağlayacak ışın tedavisinde kullanılan Radyoterapi Cihazının kurulumu ardından geçen süre zarfında çalışması bir türlü mümkün olmamıştır.

Hilmi Taşkın ile 'Siyasette Görüş''ün Konuğu Dr. Ruşen Topallı Hilmi Taşkın ile 'Siyasette Görüş''ün Konuğu Dr. Ruşen Topallı

Radyoterapi Cihazının kurulu bulunduğu ünitenin duvar kalınlığı ve inşaattekniğinin yetersiz olduğunu tespit eden Nükleer Düzenleme Kurumu cihazın yayacağı  radyasyon kaçağını öngörüp, bu koşullarda çalıştırılmasına onay vermemiştir. Radyoterapi Uzmanı, teknisyen ve cihazı kullanacak personel olduğu halde cihaz çalıştırılamadığı için tedavi görecek hastalarımız bu durumda en yakın hastane olarak Ordu İlinde bulunan özel Ada Onkoloji Merkezine gitmek zorunda bırakılmıştır.

Bunun yanında, Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi’nin birçok eksikle, inşaat ve beton kalitesindeki yetersizliklerle teslim alındığı iddia edilmektedir. Sağlık tesisinin tesliminde yerel hiçbir bürokrat ve yetkilinin imzası olmadığı, yükleniciden teslim almak üzere Ankara’dan Sağlık Bakanlığından gelen heyete tesliminin yapıldığı ifade edilmektedir.

Hastane inşaatın tamamlanmasının ardından altı ay dahi geçmeden binada, kolonlarda meydana gelen çatlaklar ve zeminde çökme olduğuna yönelik iddialar bu teslim sürecine ilişkin tereddütlerde haklılık olduğuna işaret etmektedir. Nitekim, 6 Şubat depremlerinde hastanede meydana gelen çatlakların daha belirgin hale geldiği ifade edilmiştir. Aynı günlerde diğer hastanelerimizde ameliyatlar durdurulmuştur.

Sağlık Bakanlığı’nın bu iddialara ve binanın taşıdığı risklere ilişkin yüklenici firmayla temasının ise sonuç vermediği de iddialar arasında yer almaktadır. Yüklenici firma tesisin projede yer aldığı şekilde inşa edildiği; yine Radyoterapi Ünitesinin Nükleer Düzenleme Kurumu’nun belirlediği standarda uygun hale getirilmesi ifade edilmektedir.

Konuya ilişkin olarak:

  1. Giresun İline kullanılmamış bir Radyoterapi Cihazı neden verilmemektedir?
  2. Türkiye Hudut Ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyle temin edilerek ihtiyaç duyulan hastanelere gönderilen Radyoterapi Cihazlarından bir tanesi, yeni kurulan Giresun Eğitim Araştırma Hastanesine ve yeni kurulan onkoloji merkezine neden verilmemiştir?
  3. Bu ünitede görev yapacak doktorundan, fizikçisine, teknikerine kadar yeterli personeli olduğu ifade edilen birimde bu cihazın çalıştırılmaması sebebiyle üç yıla yakın süredir hastaların mağduriyet yaşadığını biliyor musunuz?
  4. Radyasyon kaçağı olacağı ve yetersiz duvar kalınlığı sebebiyle Nükleer Düzenleme Kurumu’nun karşılanması süreci neden bu kadar uzun sürmüştür? Sağlık tesisi standardını karşılayacak bir sözleşme yapılması konusunda mı sorun bulunmaktadır? Sözleşmede Radyoterapi Ünitesi olarak kullanılacak alan belirtilmemiş midir?

  5. Yeni bir hastaneye başka bir ilin hastanesinden alınan on yıllık eski bir cihazın gönderilmesi sizce etik olarak doğru mudur? Sağlık Bakanlığı bu cihazların temini ve tahsisinde önceliği neye göre belirlemektedir?

  6. Kanser hastalığında ülkenin en fazla kayıp verdiği illerin başında gelen Giresun İline yapılan bu haksızlık ne zaman giderilecektir?

  7. Orduya ve özel Ada Onkoloji merkezine gidecek imkânı olmayan kanser hastalarına bu durumun bir eziyet olduğunu düşünüyor musunuz?

  8. Yeni modern bir hastane olarak hizmet vermesi gereken Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tespit edilen diğer eksiklikleri nelerdir?

  9. Yüklenici firma inşaatı sözleşme hükümlerine, şartnamede belirtilen standartlara uygun inşa etmiş midir? Firma Bakanlığın iyileştirme, onarım talebine neden olumlu yanıt vermemiştir? Bu eksiklikler neden giderilmemiştir? Binanın zemin çökmesi ve kolon çatlakları nedeniyle tehlike arz ettiği doğru mudur? Buna ilişkin bir soruşturma, hukuki süreç başlatılmış mıdır?

Şebinkarahisar Doktor Yetersizliği

Giresun ilinde hastalarımızın doktor yetersizliği sebebiyle başta komşu iller olmak üzere diğer şehirlere yöneldiğine yönelik çok sayıda şikayet almaktayız. Bu durumun hastalarımızın tedavi sürecini olumsuz etkilediği, geciktirdiği, bu sebeple maddi ve manevi olarak sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz.

Giresun şehir merkezine uzak birçok ilçemizde çeşitli branşlarda hekim eksikliği sorunu yıllardır kanayan bir yara olarak varlığını devam ettirmektedir. Bazı branşlarda görevlendirilen uzmanların görevlendirmeyle hizmet yürüttüğü, uzun süre istikrarlı biçimde görev yapma imkânı bulamadığı görülmektedir. Doktor yetersizliği ve istikrarsızlığı, özellikle uzak ilçelerimizde düzenli sağlık hizmeti sunumunda en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nüfus yoğunluğu ve buna paralel olarak hasta yoğunluğunun yüksek olduğu Şebinkarahisar İlçemizde bu sorunun yaşandığı uzak ilçelerimizden biridir. Giresun şehir merkezine yüz kilometreden uzak mesafede yaklaşık 2,5 saatlik uzaklıkta olan ilçemizin Devlet Hastanesinde Göz ve Kulak Burun Boğaz (KBB) Branşlarında hekim bulunmamaktadır.

Konuya ilişkin olarak:

  1. Giresun Şebinkarahisar Devlet Hastanesi branşlarda sağlık hizmeti vermektedir?

  2. Hastanesinde kaç doktor ve kaç sağlık personeli ile hizmet verilmeye çalışılmaktadır? Doktor, hemşire, memur ve sağlık personeli ve teknik personel sayısı yeterli midir?

  3. Hastanesi’nde hangi branşlarda doktor ihtiyacı bulunmaktadır?

  4. Hastanemizin en büyük eksikliklerinde biri olarak görülen, uzak İlçemiz Şebinkarahisarlı vatandaşlarımızın büyük mağduriyetine sebep olan Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Göz Branşlarına hekim atamasını ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?

  5. Hastanemizin Tıbbi Cihaz, Görüntüleme Cihazı ve diğer teknik eksikliklerinin giderilmesi ve tam kapasite ile hizmet vermesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?