Kendiliğinden yetişen ve yöresel lezzetiyle ün salan madımak otu, Sağlık Bakanlığı'nın tıbbi bitki listesinde yer alıyor. 2024 yılının toplama sezonu başlayan bitki de ilk hasat yapıldı. Yöre kadınları tarafından çeşitli yemeği yapılan ve gastronomi açısından büyük bir öneme sahip madımak otu Sağlık Bakanlığı tarafından şifalı bitkiler olarak tescillenmesiyle daha da bir öneme sahip oldu.

 

Gümüşhane’de kadınlar doğada kendiliğinden yetişen lezzetli ve şifalı madımak otunu toplamaya başladı. Bu yıl da madımak otu, hem yöresel lezzet hem de şifalı bitki olarak sofralara ve mutfaklara taşınacak.

YAĞIŞLI GEÇEN BAHAR AYLARI BÜYÜMESİNİ HIZLANDIRDI

Büyük bir öneme sahip olan madımak bitkisi yöre halkı tarafından çorbası yapılarak tüketiliyor. Yöre kadınlarının birbiriyle yarışarak topladığı madımak otuna zaman zaman erkekler de eşlik ediyor.

Avrupa Şampiyonu Turgut Aslan Yaraman Başkan Köse'yi Ziyaret Etti Avrupa Şampiyonu Turgut Aslan Yaraman Başkan Köse'yi Ziyaret Etti

Madımak Otu Neler Sunuyor?

Sağlık Bakanlığı Tarafından Tescillenmiş Şifalı Özellikler: Madımak otu, Sağlık Bakanlığı tarafından şifalı bitki olarak tescillendi. Bu sayede madımak otunun hem yöresel lezzet olarak hem de şifalı bitki olarak tanınırlığı ve kullanımı artacak.

Lezzetli Yemekler: Madımak otu, çorbasıyla meşhur bir bitki. Kurutularak da besin olarak tüketiliyor.

Zengin Besin İçeriği: Madımak otu, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir. Ayrıca, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineraller de içerir.

Madimak Nisan Sebzeleri Shutter 1
 

Faydaları: Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, kansızlığı önler, kemik ve diş sağlığını korur, cilt ve saç sağlığını iyileştirir, kanser riskini azaltır.

Kaynak: Şebinkarahisar Gazetesi