Bilindiği üzere çitçi kayıt sistemi başvuruları tarımsal destekleme ödemeleri için temel teşkil etmekte olup, bu başvuruları yapmayan üreticiler fındık alan bazlı gelir desteği, mazot ve gübre desteği vb. destekleme ödemelerinden faydalanamamaktadırlar. Giresun İli genelinde 80 bin civarında üretici bulunmaktadır. Yapılan incelemelere göre 20 bin civarında üreticinin henüz 2023 ÇKS kaydını yaptırmadığı tespit edilmiştir.

Üreticilerin önceki üretim yıllarında ÇKS kaydı bulunuyorsa ve ÇKS kaydına göre beyanlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değilse; başvurularını e-devlet kapısı üzerinden kolaylıkla yapabilmektedirler. E-Devlet başvuruları özellikle başvuru döneminde il dışında bulunmak zorunda olup ta kuruma bizzat gelemeyecek üreticiler için çok büyük bir kolaylık teşkil etmektedir. Üreticilerin e-devlet kapısı üzerinden yapabilecekleri başvuru imkânından faydalanmaları büyük önem taşımaktadır. Başvurularını e-devlet kapısı üzerinden yapmayı tercih etmeyen ve bizzat kuruma gelmek isteyen üreticiler ise İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurularını yapabilmektedirler.

Ordulu Üretici Bahçesini Drone İle İlaçlıyor ! Ordulu Üretici Bahçesini Drone İle İlaçlıyor !

Üreticilerden henüz 2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yaptırmamış olanları öncelikle e-devlet kapısı üzerinden ya da İl/İlçe Müdürlüklerinden bizzat gelmek suretiyle en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvurularını tamamlamaları,  2023 üretim yılında ilk defa ÇKS başvuru yapmak isteyen üreticiler de bilgi edinmek için 31 Aralık 2022 tarihinden önce İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.