Konu ile ilgili ortak bilgilendirme yapan Üroloji kliniği öğretim üyesi Prof. Dr. Ural Oğuz; Radyoloji ABD öğretim üyeleri Doç. Dr. Tümay Bekci ve Doç. Dr. Serdar Aslan şunları kaydetti:

“ Radyoloji ve Üroloji Klinikleri olarak ortak amacımız dünyada yapılan tüm işlemleri Giresun’da da yapabilmektir. İleri düzey teknolojik aletlerin tecrübe ile birleşimi olan Prostat MR-TRUS füzyon biyopsi işlemi için daha evvel hastalar Ankara ve İstanbul gibi şehirlere gitmek durumundaydı. Artık bu işlemi Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde tek merkez olarak hastanemizde yapabiliyor olmanın heyecanı içindeyiz. Hastalara prostat biyopsisi öncesi multiparametrik prostat MR’ı çekilmektedir. MR’daki görüntülerden prostat kanseri açısından şüpheli alanlar belirlenerek MR görüntüleri üzerinde işaretlenir. Cihazımız ultrason  görüntüleri ile MR görüntülerini üst üste getirmektedir. Normalde ultrason ile seçilemeyen prostat kanseri alanları bu sayede görünür hale gelmektedir. Prostat biyopsisi “rastgele değil” özellikle prostat kanseri açısından riskli alanlardan alınmaktadır. Bu yöntemde başta agresif seyirli (hızlı ilerleyen) kanser olmak üzere tüm prostat kanserleri daha yüksek oranda belirlenebilmektedir. Merkezimizde Prostat MR-TRUS füzyon biyopsi işlemi ile erken ve doğru tespit edilen prostat kanseri cerrahi tedavisi ise açık ve kapalı cerrahi yöntemler olarak Üroloji Kliniğimizde uzun süredir başarı ile uygulanmaktadır. Yakın zamanda hastanemiz bünyesinde açılması planlanan Radyasyon Onkolojisi kliniği bünyesinde LİNAC cihazı ile prostat kanserinin cerrahi dışı radyoterapi ile tedavisi de merkezimizde yapılabiliyor olacak. Böylece Giresun ve çevre illerde yaşayan vatandaşlar prostat kanseri ile ilgili tanı ve tedavi işlemlerinin tümüne hastanemizde ulaşabiliyor olacaklardır. Bizlere bu imkanı sunan Başhekimiz Doç. Dr. Fazıl Kulaklı ve İl Sağlık müdürümüz Doç. Dr. Muhammet Bulut’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

Emekliler meydanlarda Emekliler meydanlarda

doktor

MR-TRUS Füzyon nedir?

 “MR-TRUS Füzyon”, prostat kanseri tanısında doğruluğu ve hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir. Prostata ait Manyetik Rezonans (MR) görüntülerinin, özel bir yazılım yardımı ile işlenmesi ve gerçek zamanlı Trans Rektal Ultrasonografi (TRUS) görüntüsü ile birleştirilmesi esasına dayanır. Gelişmiş MR teknolojisi sayesinde prostatta kanser açısından şüpheli odaklar işaretleniyor; biyopsi sırasında Prostat MR-TRUS Füzyon cihazından elde edilen prostat görüntüleri, yine aynı cihazda 3 boyutlu hale dönüştürüldükten sonra MR ile TRUS görüntüleri üst üste getirilerek “füzyon” işlemi gerçekleştiriliyor. Sonrasında biyopsi iğnesi operatör yardımıyla, işaretlenmiş şüpheli MR bölgelerine yazılımındaki navigasyon özelliği ile yönlendiriliyor ve hedefe yönelik biyopsi işlemi yapılıyor.