Giresun Göletleri Yine Gündemde

Tığlı’nın soru önergelerine yanıt veren dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aktepe Gölet’inin fiziki gerçekleşme oranının % 54, Tepeköy Gölet’inin % 60, Yeşilyurt Gölet’inin % 78 Çalgan Gölet’inin ise % 78 olduğunu belirtilirken, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan Şebinkarahisar Dönençay Göleti’nin kesin kabulünün yapılmadığı da verilen yanıtlar arasında yer almaktaydı.

AKP’nin Köylü Milletin Efendisidir Düsturuna Verdiği Önem Ortada

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, verilen yanıtın üzerinden bir buçuk yıl geçti.  Bu göletlerle tarım alanları sulanacak, hayvancılık gelişecekti fakat vatandaşımız hala bekliyor. Derede su yok. Alucra Göletinde çatlak olduğu için buranın beslediği 30 kilometrelik Bağırsak Deresi kurudu. İçinde ki canlılar öldü. Barındırdığı sucul hayat yok oldu. Gölet yok, nihayetinde sulama da yok, yani burada tarım sona erdi. Hayvancılık bitmek üzere. Kelkit Vadisindeki ilçelerimiz Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk’ta ne Ziraat Mühendisi var ne de Veteriner Hekim. Köylüye hizmet gitmiyor. Köylü bırakın hayvanlarını tedavi ettirmeyi yeni doğan buzağısına küpe bile takmak için veteriner hekim bulamıyor. Hani köylü milletin efendisiydi” ifadelerini kullandı. 

Açılışı Külliyeden Yapılan Göletlerin Dereleri Kurudu

2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden yapılan toplu açılış töreniyle hizmete alındığı duyurulan Dönençay Göletini hatırlatan CHP’li Tığlı, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada: “DSİ geçtiğimiz günlerde, 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanının uzaktan açılışını yaptığı Şebinkarahisar Dönençay Göleti’nin tamamlandığını daha yeni duyurdu. Oysa açılışı 5 yıl önce yapılmıştı. Şimdi merak ediyoruz. Acaba yapımı devam eden, inşaatı bitmemiş diğer göletlerin açılışını yapacak mı?

Şenlikoğlu bu malikane nasıl yapıldı! Şenlikoğlu bu malikane nasıl yapıldı!

Alucra Göleti, Tepeköy Göleti, Aktepe Göleti, Yeşilyurt Göleti, Haşhaş Göleti ve Çalgan Göleti’nin her biri ihale edildiğinden bu yana neredeyse 10-15 yıl geçti. Bu göletlerden Alucra Göleti 2018 yılında su tutmaya başlamıştı. Gövdesindeki çatlaktan dolayı geçtiğimiz yıllarda tehlike arz ettiği için yakın köylerde ki evler boşaltılmıştı. Hala hizmete alınamadı. Haşhaş Göleti de su sızdırmaktadır. Anlaşılan o ki bu göletlerin yapım aşamasında çok büyük mühendislik sorunları var. Zaten diğer göletlerde tamamlanamamıştır. Bu gölet inşaatlarında sürekli müteahhit ve taşeron değiştiği için büyük kamu zararları ortaya çıkmaktadır. Yani AKP döneminde başlayan göletlerden bir tanesi bile tamamlanamadı. Hani AKP İktidarında bu göletlerle tarım arazileri sulanacaktı, maalesef hiçbiri çiftçinin hizmetine sunulamadı” ifadelerine yer verdi.