Giresun’da yaşayan 52 yaşındaki 3 çocuk annesi Emine Ok, henüz 16 yaşındayken “Romatizmal kalp kapak hastalığı” teşhisi ile ameliyat masasına yattı. İlerleyen zamanda mitral ve aort kapağındaki sorunlar tekrarlayınca Ankara ve İstanbul’da 36 yılda 4 kez kalp kapak ameliyatı olmak zorunda kaldı. Hastanın son ameliyat sonrası değiştirilen kalp kapağının fonksiyonu bozulmaya ve şikayetleri artmaya başlayınca 5. kez ameliyat masasına yatması gerekti.

Oldukça yüksek riskli olan bu operasyon için birçok merkezden olumsuz kanaat alan Emine ve Muhammed Ok çifti, son olarak Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'ne başvurdu. Burada durumu yeniden değerlendirilen ve operasyon kararı alınan hastaya kardiyoloji kliniğinden Doç.Dr. Zeki Yüksel GÜNAYDIN, Prof.Dr. Turgay IŞIK ve ekipleri ile Ahi Evren Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Doç.Dr. Ali Rıza AKYÜZ ve Prof.Dr. Levent KORKMAZ’ın katılımıyla başarılı bir operasyon yapılarak yeniden hayata tutunması sağlandı.

img7024-kopyajpg

Karadeniz Bölgesinde ilk kez gerçekleştirilen operasyon 

İcazet Merasimine davet! İcazet Merasimine davet!

Konu ile açıklama yapan Kardiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeki Yüksel GÜNAYDIN "Kalp kapak hastalıkları halen günümüzün önde gelen kalp sağlığı sorunlarından biridir. Bu hastalıklar doğumsal olarak gelişebileceği gibi sonradan da gelişebilir. Hastanın hayat kalitesini bozmakta ve yaşam beklentisini azaltmaktadır. Tedavi olarak uzun yıllardır açık kalp cerrahisi ile kapak onarımı veya değişimi yapılmaktadır. Son zamanlarda gittikçe artan sıklıkta kapalı yöntemle de kapak değişimi gerçekleştirilmektedir. Bunun için uygun hasta seçimi çok önemlidir. Bu yöntemle kapak değişimi hem hastanemizde hem de bölgemizde ilk defa gerçekleştirilmiştir." dedi.

Kapak içine kapak takılarak hayata tutundu

Sözlerine devam eden Günaydın "Daha önceden İstanbul ve Ankara’da 2 kez aort ve mitral kapağı, 2 kez de Trikuspit kapağı değiştirilen toplamda 4 kez açık kalp ameliyatı olan hastamız, yaklaşık 1 yıl önce karın şişliği, nefes darlığı, halsizlik şikayetleri gelişmesi üzerine kliniğimize başvurdu. İlaç tedavisine başladık, ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastamızı kalp konseyimizde tartıştık. Literatürleri taradık, bilimsel makaleleri inceledik. 5. kez açık kalp cerrahisinin oldukça riskli olması nedeniyle, kapalı yöntemle operasyonu yapma seçeneğini hastaya sunduk. Emine Hanım ile ailesi bize güvendi ve işlem için onay verdi. Esasında kasıktan girilerek aort kapak yerleştirilmesi uzun yıllardır ülkemizde başarı ile uygulanmaktadır. Bizim vakamızı farklı kılan özellik, aort kapağına değil trikuspit kapağına müdahale etmemizdir. Daha doğrusu daha önce açık kalp cerrahisi ile takılmış olan kapağın içine, yeni bir kapağı ters olarak yerleştirdik. Bu yöntem araştırmalarımıza göre ülkemizde çok nadir sayıda ve Karadeniz bölgesinde ilk defa gerçekleştirilmiştir. Hastamızın durumu oldukça iyidir, bundan sonraki takipleri kliniğimizde devam edecektir. Bu vakayı gerçekleştirirken emeği olan tüm ekip arkadaşlarıma, ayrıca  hastanın takibinden tedavisine kadar bize her zaman destek olan Prof.Dr. Levent KORKMAZ ve Doç.Dr. Ali Rıza AKYÜZ hocalarımıza teşekkür ederim.’’ dedi.

Ekip Dayanışması çok önemli

Doç.Dr. Zeki Yüksel GÜNAYDIN günümüzde gerek teknolojik gelişmeler, gerekse bu alandaki bilgi birikiminin ilerlemesi sayesinde artık çok riskli ameliyatlarda bile dünya standartlarında sonuçlar alındığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti; “Bunun yolu ise ekip olarak hastayı ameliyat öncesinde çok iyi incelemek, hiçbir şeyi gözden kaçırmamak, düzgün ameliyat yapmak ve gerek yoğun bakımda, gerekse serviste hastayı iyi takip etmekten geçiyor.”

Hedeflerinin güncel bilimsel veriler ve teknik gelişmeler ışığında kardiyolojik işlemlerin başarı ile devamını sağlamak olduğunu belirten Günaydın, bu hedef doğrultusunda kliniklerine her zaman destek olan Başhekim Doç.Dr. Fazıl Kulaklı ve mevcut yönetime, Tıp Fakültesi Dekanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Üniversite Rektörlüğü'ne teşekkürlerini iletti.