Ordu-Giresun Ormancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Zeki Gedik, Ormancılık Kooperatifleri hakkında ve orman işçicisi Mesleki Yeterlik Belgesinin nasıl alınacağını ve önemini anlatan bir açıklama yaptı.

Ordu-Giresun Ormancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Gedik, "Bulancak Bayındır Köyü muhtarıyım ve aynı zamanda Ordu Giresun Ormancılık Kooperatifleri Birliği Başkanıyım. Birliğimize bağlı kırk üç kooperatif bulunmaktadır. Biz kooperatiflerin eğitimini ve sosyal yardımlaşma konularını takip ediyoruz. Kooperatiflerimizin sorunlarını Ankara'da bulunan merkez birliğimize iletiyoruz. orman bakanlığı ile bir birbirine yakın olması sebebiyle taşra sorunlarımızı bir ağızdan bakanlığa iletebiliyoruz. Ayrıca kooperatiflerimizin karşılaştığı zorlukları da iletiyoruz. Görevimiz bunlardan oluşmaktadır. 

“Birliğe bağlı olan Giresun'da yirmi üç, Ordu’da ise yirmi bir kooperatifimiz bulunmaktadır.”

Biz kooperatif birliği olarak, Orman kooperatiflerin temsilcisiyiz ve genel müdürlükle bağlantıyı sağlıyoruz. 

Kooperatifleri denetlemek ve sorunlarıyla ilgilenmekle görevliyiz. Aynı zamanda eğitimleriyle de ilgileniyoruz. Kooperatiflerin eğitimlerini sağlıyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi olan MYK belgesi minimum gereklilikler arasındadır. Biz merkez birliği olarak mesleki yeterlilik belgesi eğitimini sağlıyoruz. Şu anda yürürlükte olan yasaya göre, tüm kooperatif yöneticilerinin bu belgeyi alması zorunludur. Bu gereklilik asil üyeler için geçerli olduğu gibi, yedek üyeler için de geçerlidir." dedi.

Kooperatiflerin kuruluşuna değinen Başkan Gedik, ”Kooperatiflerin bir birliğe bağlı olması gerekmektedir. Bu artık yasal bir zorunluluktur. Kooperatiflerin kuruluş amaçlarına göre ana sözleşmeleri düzenlenir. Bir kooperatif kurulurken, pancar üreticiliği mi yapacak, hayvancılık mı yapacak, ormancılık mı yapacak gibi faktörlere göre ana sözleşme hazırlanır. Her kooperatif, Ordu Giresun sınırları içinde yerleşik olmak şartıyla birliğimize üye olabilir. 

Artık ormancılık işiyle uğraşan kooperatiflerin birliğimize bağlı olması veya başka birliğe bağlı olması gerekmektedir. Çünkü merkez birliği veya bölge birliği olmayan kooperatifler, bakanlığın sağladığı yardımlardan faydalanamayacaklardır.

Türkiye genelinde en aktif merkez birliğiyiz ve orman köylerinde hemen hemen her köyde kooperatif var ve  bir köyde  2 kooperatif de olabilir kooperatif kuracak kişi ilk İl Tarım Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Orman işi yapan herkes Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadır. Bu belgesi olmayan, kooperatife üye olsa bile ormanda iş yapamaz, orman işinde çalışamayacağının altını çizen Gedik, sözlerine şu şekilde devam etti;

“Bir köylü vatandaş kooperatife üye olabilmesi için bu köyün sınırları içerisinde ikamet etmek zorundadır. Köyün içerisinde ikamet etmiyorsa veya kooperatifin çalışma alanları içerisinde ikamet etmiyorsa, o kooperatife üye olamaz. 

Bir kooperatif, kendi üyesi haricinde bir işçi çalıştıramaz. Mesleki yeterlilik belgesi olsa dahi çalıştıramaz. Kooperatiflerin amacı, kendi aralarında birlikteliği sağlamak, birleşerek güçlü olmaktır. 

Cumhuriyetin 100. Yılında Öğretmenler Günü Anısına Fidan Dikme Etkinliği Düzenlendi Cumhuriyetin 100. Yılında Öğretmenler Günü Anısına Fidan Dikme Etkinliği Düzenlendi

“Bulancak'ta bizim birliğe bağlı altı kooperatif bulunmaktadır. “

Orman kooperatiflerinin işleri baharla başlar, hatta kar üstünde bile çalışırlar ve devam ederler. Kar yağınca, yollar kapanıncaya kadar devam ederler. Evet, iş bitmez. bazı bölgelerde, yani şefliklerde iş erken bitebilir, ama çoğunlukla aşağı yukarı on iki ay devam eder. 

Biz iş almıyoruz. Biz kooperatif birliği olarak iş almıyoruz. Kooperatifler kendileri işlerini alır ve yaparlar. MYK belgesini biz veriyoruz, birlik merkez birliği olarak, ORKOP Merkez Birliği olarak. Eğitimde, bir ağacı ormanda kesip kamyona yüklemeye kadar olan süreçte neler yapılacağı öğretilir. Ağaç kesimi, budama, soyma ve kamyona yükleme gibi konuların eğitimi verilir. Ormancılık işi ciddi ve dikkat gerektiren bir iştir. ufak bir dikkatsizlik ciddi can kayıplarına neden olabilir. Bu işin riskleri de vardır,işte bu nedenle mesleki yeterlilik belgesi de önemlidir. Ormanda çalışan işçilerin sigortası da  olmadığı için bu belgeye sahip olması önemlidir. Kooperatifler işveren değildir, bir aracı kurumdur. Üyeleriyle idare arasında bir aracıdır, taşeron gibi bir rol üstlenirler. Kooperatifler kendi adlarına işçi alımı yapmazlar. Kooperatif Birliğimiz İşçi çalıştığı iş karşılığı olan istihkaklarını Orman İşletme'den Kooperatif çalışanları üyeleri adına alır ve üyelerine dağıtır alır çünkü işi Orman İşletme adına yapılır.”